MENÜ

lelaci oldala
Isten hozott a weboldalra

1-Isten Tízparancsolata

1. Uradat, Istenedet imádd és csak neki szolgálj!
2. Isten nevét hiába ne vedd!
3. Az Úr napját szenteld meg!
4. Atyádat és anyádat tiszteld
5. Ne ölj!

6. Ne paráználkodj!
7. Ne lopj
8. Ne hazudj és mások becsületében kárt ne tégy!

9. Felebarátod házastársát ne kívánd.
10. Mások tulajdonát ne kívánd!
 

 

 

2-béke tízparancsolata:

1. Ha békét akarsz, erősítsd bizalmadat Istenben!

2. Ha békét akarsz, saját meggyőződéseddel ne élj vissza mások megítélésére!

3. Ha békét akarsz, erősítsd a közösséget!

4. Ha békét akarsz a világban, akkor a szeretet módját keresd!

5. Ha békét akarsz, tiszteld az életet mindenek felett!

6. Ha békét akarsz, maradj hűséges kötelességeidhez éa kötelékeidhez, amelyekben élsz!

7. Ha békét akarsz, kérdezd magadtól önkritikusan, kitől kaptad a békét!

8. Ha békét akarsz, ügyelj arra, hogyan beszélsz másokról!

9. Ha békét akarsz, elégedj meg azzal, amid van és ne kívánd, hogy többet birtokolj!

10. Ha békét akarsz, légy nyugtalan a világ békétlensége miatt, mindenek előtt azonban magad miatt és tartsd magad a megbocsátáshoz, mint a béke evangéliumi értelméhez! 

 

 

 

 

3-A  formaban levo diak

 

1 letre kel hozni egy nyugodt,derus kornyezetet...

a hangos beszed, a zaj,a felerositet radio, televizio, ezt a celt nem szolgalja...inkabb szorakozota es idegese tesz...kizart dolog, hogy egy tanulo figyelemet tanusitson az iskolaban es tanulas kozben, ha fuleben zsong a radio es a tv adasa...

2.pihenje ki magat..

naponta 8-10 orat kel aludnia mnden tanulonak..ezert egy gazdag napi tevekenyseg utan 21 orakor mar le kell fekudni...lehetetlen, hogy egy olyan fiatal,aki ejfelkor fekszik le, pihenten menjen iskolaban, es figyelnitudjon..

3 eszszeru etkezes

idealis, ha az egesz csalkad egyut regelizik..ez legyen boseges.taplalo es egeszseges...kave es tea a fiataloknak meg nem valo...tizorairol is lehet gondoskodni, tej,gyumolcs es szendvics formajaban...

4. a kello mozgas nagyon fontos

az egeszseges fiatalnak ere szuksege van...a torna ora fontos, de nem elegendo...pajtasaival egyutt futkarozni,kiabalni es hancuroznia kell..a csendes udvaron hianyzik valami a nevelesbol...naponta legalab masfelora mozgasra van szukseg, hogyszelemileg es fizikailag is formaban legyen a gyermek

5. a jatek

a gyermek, gyermek marad mindig...ezt elsosorban a jatek bizonyitja...szamara ez soha nem lesz elvesztegetett ido, hanem atelt tapasztalat..aki jatszik,tobbet beszel, tarsaival tervez, kozossegben van: igy erett tanulo lesz belole...az iskolaban a szorakozott, figyelmetlen tanulok altalaban nem jatszanak semmit, csak a latszat kedveert...

6.iskolan kivuli elfoglaltsag...

cserkeszet, enekkar, stb.. nagyon fontos, de ne legyen heti 3-4 oranal tobb..

7.masfelora TV elegendo...

hosszabb idot a televizio elott ulni artalmas a szemnek, es az ertelmi fejlodesnek...

8.az elvaras legyen szereny

sok szulo hajszolja gyermeket, a sikerre torekszik...a sportnal es a jateknal is fontos a nyugalom es a kitarto szorgalom... a nagy eredmenyek legtobb esetben ilyenkor szuletnek...

9.ne biraljatok a nevelot

a gyermekek jelenleteben ne biraljatok a nevelot... amikor gond van,a teljesitmeny teren, torekedni kell egy nyilt es oszinte beszelgetesre a tanitoval, vagy a tanarral... a gyermek teljesitmenye akkor lesz kielegito, ha megvan a kolcsonos egyetertes az iskola es a csalad kozott..

10. vasarnap legyen vasarnap

a vasarnap legyen a csalade: egyutt szorakozni, kirandulni....

 

 

4-napozás tízparancsolata

 

A napozás és a napon való tartózkodás lehet egészséges is, de csak akkor, ha igazán odafigyelünk arra, hogy a káros sugárzás ne károsítsa bőrünket. Az alábbi tanácsok betartásával ez a kockázat elkerülhető.

 1. Ismerd meg bőrtípusodat és védekezz megfelelően. Mindenki, fototípusától függetlenül, legyen óvatos az első néhány alkalommal. Hagyd bőrödet fokozatosan hozzászokni a napsütéshez!

2. Ne tartózkodj a napon délelőtt 11 és délután 3 óra között. A Nap sugarai gyengébbek kora reggel, és késő délután.

3. Használj fototípusának és a napsütés erejének megfelelő fényvédő krémet. Minél világosabb a bőröd színe, annál lassabban növeld a napozással töltött időt.

4. Különösen óvd gyermekeidet. Győződj meg arról, viselnek-e kalapot, világos színű pólót és napszemüveget. A kisebb gyermekek fokozottabban igénylik a fényvédőkrém rendszeres használatát minden olyan testrészükön, amely ki van téve a napsugárzásnak. A csecsemőket teljes mértékben óvjuk a naptól - bőrük nagyon érzékeny!

5. Edzés és sportolás közben is használj fényvédőszert, és ismételd meg a felvitelt. Az izzadtság hatására a fényvédőkrém leválik a bőrről!

6. Tartózkodj a napsugarakat visszaverő felületektől - vagy növeld a fényvédelmet. A hó, a jég, a homok, a beton mind növelik az UV sugarak hatását. Hallottad már, hogy az UV sugarak többsége a vízen is áthalad? Ez olyan tény, amelyre érdemes emlékezni fürdőzés előtt...

7. Az önbarnító krémek nagyszerű kozmetikai termékek, ugyanakkor egyáltalán nem biztosítanak fényvédelmet! Az általuk elért "barnaság" nem állítja meg az UV sugarakat.

8. Tartózkodj teljes mértékben a naptól, ha olyan orvosságot szedsz, mely fényérzékenységet kiváltó összetevőt tartalmaz (a biztonság kedvéért kérdezd meg erről az orvosodat).

9. Ha leégsz - különösen, ha hólyagos égésről van szó -, késedelem nélkül keress fel egy orvost. Egy ilyen komoly bőrsérülés orvosi felügyeletet igényel.

10. Győződj meg arról, hogy fényvédő krémed UVA, és UVB szűrőt is tartalmaz. Az UVA sugarak nem "égetik" a bőrt, de a mélyebb rétegekbe hatolva jelentős károkat okoznak. Az UVB sugarak - melyek dél körül a legerősebbek - felelnek a leégésért.

 

5-testsúlycsökkentés tízparancsolata

(Dr. Sidó Zoltán nyomán)1. Az éhezés inkább az izomfehérjét csökkenti, mint a testzsírt, így hát az izomerőt és az izomfejlődést csökkenti.
2. A helyes diéta segít a testzsír csökkenésében az izomszövet károsítása nélkül.
3. A gyors fogyás izomszövet- és folyadékvesztéshez vezet.
4. A folyadékvesztés a legfőbb oka a teljesítőképesség romlásának.
5. Igyál 4-5 dl folyadékot 2 órával a verseny vagy az edzés előtt, 15 perccel a verseny előtt 2 dl-t, valamint 15-20 percenként 1-2 dl-t edzés vagy verseny alatt.
6. Mérd a testsúlyodat minden edzés előtt és után.
7. A fokozatos fogyás (1 kg hetente) a legjobb út a zsírvesztéshez az izomszövet megtartása mellett.
8. A helyes tréning magába foglalja a mindennapi helyes táplálkozást is.
9. A jó edzésmunka a helyes táplálkozás és a helyes testsúlyszabályozás az egyetlen módja a csúcsteljesítmény elérésének.
10. Jobb sportolóvá válsz, ha többet törődsz a sporttal, mint a fogyasztással.

 

6-A táplálkozás tízparancsolata

 

a következő:

1.Egyél változatosan, tehát sokfélét

2.A reggelit sohasem felejtsd el, s legyen bőséges

3.Inkább többször egyél, de keveset (és utána moss fogat).

4.Az étkezések között ne egyél, kerüld a nassolást.

5.Kerüld a zsíros ételeket. Főleg növényi zsírokat fogyassz, mértékkel.

6.Egyél minél több rostos ételt (gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket, korpát)

7.Korlátozd a cukorfogyasztásodat.

8.Csökkentsd a sófelvételedet.

9.Ne egyél túlsütött, megégetett, forró ételeket.

10.Igyekezz tartani optimális testsúlyodat.

 

 

 

 

 

 

V Valerio Albisetti:

- Hogyan legyünk boldogok?

1.
Valerio Albisetti pszichoanalitikus, a mindennapi tapasztalatokból indúl ki. Megfigyeli az ember lelki vívódásait, s ennek alapján kínál jó, és követendő magatartásmintákat. Konkrétan szól, nem pedig elvont fogalmak mögé bújva. Tanácsai sokat segíthetnek a lelki gondok enyhítésében, megoldásában.

 


7-Adjunk értelmet az életnek - Tízparancsolata:
1. A nehézségek nem oldódnak meg attól, hogy elmenekülünk előlük.
2. Nézz szembe bátran az élettel, és ne engedd, hogy a nehézségek megrendítsék nyugalmadat!
3. Győződj meg, hogy a nyugodtság mentális magatartás, mely nem függ a külső valóságtól!
4. Most élsz. Ne a múltban élj, és ne hagyd, hogy megbénítson a jövőtől való félelem!
5. Légy büszke arra, hogy létezel. Ne felejtsd el, hogy egyedi és megismételhetetlen vagy!
6. Ne másokra alapozd az életed!
7. Ne álmodozz, hanem valósítsd meg álmaidat, terveidet!
8. Ne halogass! Akkor tedd meg a dolgokat, amikor meg kell tenni őket!
9. Ne félj élni!
10. Ne hibáztass másokat saját problémáid miatt!

 

8-A házasok tízparancsolata

 

 

1. Légy nyitott és fejlődőképes!  A házasság nem révbe érkezés, nem végcél - tudnod kell növekedni és elmélyülni a szeretetben házastársaddal.

  2. Fogadd el házastársad másságát!  Ne ámítsd magad, hogy majd TE megváltoztatod házastársad egyik vagy másik tulajdonságát - ne akard őt saját hasonlatosságodra formálni. Ez még egy embernek sem sikerült! 

 3. A MÁSIKAT akard boldoggá tenni, ne saját boldogságodat hajszold!  ,,Senkinek sincs nagyobb szeretete annál, mint aki életét adja felebarátaiért.\  ,,Szeretlek, mert vagy, mert ilyen vagy. Elfogadlak és vállallak minden pozitív és negatív tulajdonságoddal együtt egy egész életre.\  Ajándékozd neki teljesen az igazi gazdagság minden forrását: a teljes figyelmedet (ő a legfontosabb ember az életedben!), az idődet.

  4. Magaddal szemben szigorúság, társaddal szemben engedékenység!  Ne várj mindig mindent őtőle! (Se a házimunkában, se a lelkiekben!) 

 5. Házastársadat a sorban SENKI és SEMMI meg nem előzheti!!  Mindig mindenben ő legyen az első - nem a gyerek(ek), nem a szülők (!), nem a munka, nem a karrier... stb.  Amikor valaki házasságot köt, el kell vágni - és tudni kell elvágni - a szülőkhöz kötődő szálakat! 

 6. Legyen rugalmasan kialakítva a felelősség-megosztás!  Ki-ki képességei, természete szerint végezze a családban előkerülő tennivalókat, és eszerint tartozzon érte felelősséggel. 

 7. Legyen nyitott a család mások felé is!  A legtöbb házaspár összeborul, mint a káposztalevél. Ez nem egészséges, elszigetelődéshez, belterjes probléma-felhalmozódáshoz vezethet. Legyetek keresztény család, és vigyétek el más családokhoz is az Örömhírt! 

 8. Tiszteld az életet. Fogadd örömmel a gyermekáldást!  Mondj IGEN-t az életre! Isten is IGEN-t mondott Rád! Ahol a (leendő) szülők igaz szeretettel szertik egymást és Istent, és letették életüket-jövőjüket Isten kezébe, ott minden más - anyagi, munkaügyi, szabadidős, hobby stb. - szempont eltörpül. ,,Ami szükséges, azt megadja az Úr.\  A testi szeretet Isten ajándéka a Számotokra. Gondoltál már arra, hogy megköszönd Neki? 

 9. Ne feledd dicsérni társadat!  Ez a szeretet, az együttlét örömének egyik kifejezése. Ne érjen véget az udvarlás az esküvővel! Végy időnként feleségednek egy-egy szál virágot - ,,csak úgy\! Készíts néha férjednek gyertyafényes vacsorát - csak az ő kedvéért!  Nem elég egyszer, az esküvőn elmondani: ,,Szeretlek!\ - hanem minden nap ezer jelét kell ennek adni - és néha nem árt újra és újra elmondani. Ne mondd, hogy ,,Úgyis tudja!\, mert nem TUDNI akarja, hanem nap mint nap TAPASZTALNI!

  10. Legyen ünnep és lazítás is betervezve - kettesben!  ,,Az Úr napját szenteld meg!\ A vasárnap nem arra való, hogy a férj túlórákat, fusimunkát végezzen, vagy a feleség egész nap süssön-főzzön és a héten elmaradt házimunkát csinálja! Miből akarsz adni, ha nem töltekezel? Pár óra a mézesheteket idéző békességben, egy kellemes séta a természetben - felüdít egész hétre.

 

9-A segítés tízparancsolata

 

1.Igazán segíteni csak szeretetből, szeretettel lehet.

2.Kétszer segít, aki gyorsan segít. A bürokrácia a karitász halála.

3.A bajba jutottat sose alázd meg: érezze, hogy öröm számodra, ha segíthetsz.

4.Úgy segíts, hogy a rászoruló saját magán is segíthessen. Vezesd rá az öntevékenységre!

5.Ne alamizsnát adj, hanem igyekezz a bajt gyökerében orvosolni!

6.A bajbajutott nem eset, hanem személy. Vedd emberszámba, törődj vele, szánj rá időt, türelmet, őszinte érdeklődést!

7.Vedd elejét a visszaélésnek! Dolgozz ki feltűnésmentes ellenőrzési rendszert, és járj utána a fontos ügyeknek!

8.Kínos pontossággal számolj el minden fillérről, és köszönj meg minden adományt! Még a legkisebbet is.

9.A segítés nem monopólium, de nem is konkurencia. Segíts a segítőnek is! Több szem többet lát, több kéz többet segít.

10.Ne várj hálát! Ne sértődj meg! Ne légy kicsinyes! Imádkozz azokért, akiket Isten a szeretetedre bízott!

A fenti jó tanácsok valószínűleg nem csak roma gyerekek neveléséhez adhat mankót.

 

 

10-vérnyomásmérés tízparancsolata

 

Ideál - Reforméletmód magazin Celsus Kft.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a hipertóniások  a magas vérnyomásban szenvedők  könnyebben lehetnek úrrá betegségükön, ha maguk is rendszeresen ellenőrzik vérnyomásukat.

Az otthoni vérnyomásmérés kitűnő lehetőséget kínál a terápia ellenőrzésére. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy ezeket a méréseket "szakszerűen" végezzük a kapott eredmények korrektsége érdekében.

 

1.Vásároljunk megfelelő készüléket!

A vérnyomás mérésére háromféle műszert ismerünk: az ujjunkon, a csuklónkon vagy a felkarunkon mérő készülékeket. Mielőtt valamelyik mellett döntenénk, ajánlatos a patikában vagy az orvosi rendelőben összehasonlító méréseket végeztetni. Aki a csuklóján mérve korrekt eredményeket kap, bármelyik típust megveheti. De ha valakinek például az alkar véredényein elváltozások vannak, akkor a csuklón való mérés már nem lehetséges. Ebben az esetben csupán a felkaron kaphatunk korrekt eredményeket, tehát kizárólag "felsőkar-vérnyomásmérőt" ajánlott használni.

2.Figyeljünk a mandzsetta méretére!

Aki felkarmérőt alkalmaz, figyeljen arra, hogy a készülékhez tartozó mandzsetta elég széles legyen. Általános szabály, hogy minél nagyobb a felkar kerülete, annál szélesebbnek kell lennie, mert ha nagyon keskeny, akkor magasabbak, ha túlságosan széles, alacsonyabbak lesznek a mért értékek. A készülékeken "szériafelszerelésként" alkalmazott mandzsetták az emberek háromnegyedéhez illeszkednek. Amennyiben a felkar kerülete 24 cm alatt vagy 32 cm fölött volna, szerezzük be a megfelelő méretű mandzsettát. A szükséges szélességet a szakemberek egy táblázatról olvassák le.

3.Vegyük le kabátunkat és ingünket!

Ez az intelem természetesen csak akkor helyénvaló, ha felkaros készülékünk van. Ugyanis ha az ingünk vagy a blúzunk ujját feltűrjük, az úgy viselkedhet, mint egy második mérőmandzsetta, és ezzel meghamisíthatja a mérési eredményt.

4.Mérjünk mindig szívmagasságban!

Akármilyen készüléket alkalmazunk, a mandzsettának minden esetben szívmagasságban kell lennie. Ha tíz centiméterrel lejjebb kerül, a mérési eredmény  mind a felső, mind az alsó (szisztolés és diasztolés) érték  mintegy hét higanymilliméterrel magasabb lesz a valóságosnál. A felkaron végzett mérések esetében a

mandzsettának hozzávetőleg 2,5 centiméterrel a könyök fölött kell elhelyezkednie, úgy, hogy a szenzor az ütőér fölött foglaljon helyet. Csuklón történő mérés esetében helyezze a kezét egy halom könyvre vagy egy párnára. Némelyik csuklóműszernél a burkolat szolgál támasztékként.

5.Csak egy oldalon mérjünk!

A jobb és bal karon mért értékek eltérőek lehetnek. A vérnyomást általában a bal karon mérjük, de ha a jobbon magasabb értékeket kapunk, akkor ott ellenőrizzük rendszeresen.

6.Mérés előtt lazítsunk!A lazítás csökkenti az értékeket, ezért a mérés előtt kapcsolódjunk ki öt percre, de ha ezt megelőzően stresszes állapotban voltunk, hagyjunk magunknak ennél több időt.

7.Tartsunk meghatározott időpontokat!

A vérnyomásunk az egész nap folyamán ingadozik, ezért mérjük azt mindig azonos időpontban, legjobb közvetlenül felkelés után, majd eleinte délben és lefekvés előtt is. Négy hét elteltével elég naponta egy alkalommal ellenőrizni, abban az időpontban, amikor a legmagasabb értékeket mértük. Azoknál a felkarkészülékeknél, amelyeket kézi erővel kell felpumpálni, vegye figyelembe az alábbi kiegészítő tanácsokat:

8.A mandzsettát a mérést megelőzően légteleníteni kell.

Ha a pumpálást megelőzően levegő marad a mandzsettában, a valósnál magasabb értékeket kapunk.

9.Ne pumpáljuk fel túlságosan a mandzsettát!

A mandzsettát gyorsan pumpáljuk fel 20-30 higanymilliméterrel a várható szisztolés érték fölé. A túlzott felpumpálás a kellemetlen érzés mellett a ténylegesnél magasabb mérési eredményekhez vezet.

10.Lassan engedjük ki a levegőt!

Ha nagyon gyorsan engedjük ki a mandzsettából a levegőt, túlságosan alacsony értékeket kapunk, és fordítva. Akkor lesz korrekt az eredmény, ha a nyomás két pulzusütés között mintegy 3 higanymilliméterrel csökken. Ez általában azt jelenti, hogy a tulajdonképpeni mérés körülbelül 30-40 másodpercig tart.

 

Mit jelent a szisztolés és a diasztolés érték?

 • Minden szívverés két fázisból áll, ezeket az orvosok szisztoléként és diasztoléként határozzák meg.
 • A szisztoléban a szívizom összehúzódik és vért pumpál a keringésbe, míg a diasztolé alatt ellazul és újratöltődik vérrel.
 • Ha vérnyomásunk szisztolés értéke rendszeresen 140, a diasztolés pedig 85 higanymilliméter fölé emelkedik, keressük fel orvosunkat, mert lehet, hogy magas vérnyomás miatt kezelésre lesz szükségünk!

Kőkúti, D.

 

11-testmozgás tízparancsolata

1. Sportolj rendszeresen!

2. Tartsd be a fokozatosság elvét! Kezdj lassan, és lépésről lépésre építsd fel a mozgást.

3. Mozogj változatosan, Próbálj ki minél több mozgásformát, a testednek szüksége van rá.

4. Mozgás előtt mindig melegíts be!

5. Olyan sportot válassz, amely élvezetet nyújt, és rendszeresen tudod végezni.

6. A megfelelő sportfelszerelés kiválasztása csökkenti a sérülés veszélyét.

7. Közvetlenül étkezés után sose sportolj. Legalább egy óra pihenőre szükséged van.

8. Mindig pótold a folyadékveszteséget.

9. Fokozott igénybevétel előtt szükséged van nagyobb szénhidrátforrásra, amely lehet akár egy csoki is.

10. A testmozgás befejezése után pótold táplálék- és folyadékveszteségedet, ez segíti szervezeted regenerálódását.

 

 

13.

 

12- A természetjárás tízparancsolata

Végére érve az "Ahogyan túrázzunk" fejezetnek, a természetjárók tízparancsolata alapján próbáljuk meg a legfontosabbakat összefoglalni, felidézni!

1.Készülj fel alaposan a túrára!

2.Túrádat erőnléted, gyakorlottságod, és társaid figyelembevételével tervezd!

3.Célszerűen, kényelmesen, és ne feltűnően öltözz!

4.A természetben nyitott szemmel és füllel, a szépségre fogékony szívvel járj!

5.Viselkedj csendesen, fegyelmezetten, vendégként!

6.Tartsd és tartasd be a túrázás szabályait (tűzrakás, hulladék, illemhely, táborozás, védett terület, túravezetés...)!

7.A természetben való tartózkodás után állítsd vissza az eredeti állapotot (táborozás, szálláshely, illemhely...)!

8.Szeresd és védd a természetet, igyekezd azt másokkal is megszerettetni, megismertetni, megvédetni!

9.Becsüld túratársaidat és őket a bajban soha el ne hagyd!

10.Igyekezz hasznosítani a természetben szerzett ismereteidet, tapasztalataidat!

 

. TÚRÁZZUNK!

 

 

 

13-A siker tízparancsolata:

 

I. Tanulj meg együtt élni a változással és a stresszel!
II.Tanulj meg kommunikálni és tárgyalni!
III. Tanulj meg vezetni és menedzselni!
IV. Tanulj meg célokat kitűzni és motiválni!
V. Tanulj meg csapatot építeni és csapatban dolgozni!
VI. Tanuld meg fejleszteni magad és vállalatodat!
VII. Tanuld meg szervezni magad és gondolkodásodat!
VIII. Tanuld meg értékelni a termék és a munka minőségét!
IX. Tanulj meg eladni és előadni!
X. Tanuld meg: A vevő "király"!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14-megajándékozottak tízparancsolata

 1.Tartsuk be az illemszabályokat!

Az ajándékokat azon nyomban fel kell bontani, és meg kell köszönni, személyesen, telefonon vagy egy szép színes levelezőlapon. Elég, ha csak annyit írunk rá: Ezer köszönet!

2.Ne vigyük túlzásba a meglepődést!

Ne mondjuk azt csipetnyi gúnnyal a hangunkban - Ezt nem kellett volna! - , amikor kibontjuk a csomagból a nagynéni által ajándékozott két nylonharisnyát. Gondoljunk arra, hogy kevéske nyugdíjából vette, és szívből adta!

3. Ne játsszuk meg a szerényt!

Ne kiáltsunk fel meglepetést színlelve "Megőrültél? Ez egyenesen csodálatos!", amikor a barátnőnk már hetedszer ajándékozza ugyanazt a fürdőhabot.

4. Ne kérdezzük meg, hogy kicserélhetjük-e?

Ha nem tetszik az ajándék, ne mutassuk ki az érzelmeinket, s főleg ne tetézzük csalódásunkat azzal a mondattal, hogy nem baj, biztosan ki lehet cserélni!

5. Felesleges udvariaskodni!

Ha az ajándék csalódást okozott, nem kell ajnározni az illetőt, s feleslegesen udvariaskodni. Köszönjük meg a figyelmességet, de ne tegyünk úgy, mintha röpdösnénk az örömtől.

6.Legyünk őszinték!

Ha a férje egy divatjamúlt, bordó zsenilia kardigánnal lepte meg, akkor mondjuk meg neki, hogy nem áll jól a fazonja, különben évekig folyton kérdezgetni fogja, miért nem viseljük? A gyermekek által barkácsolt ajándékok láttán viszotn mindig mutassunk nagy-nagy örömet, még ha nem is jók semmire!

7. Előzzük meg az ajándékozók tippjeit!

Ha kibontottuk a csomagot, akkor azonnal közöljük az ajándékozóval a szándékunkat - Ebben fogom tartani a kozmetikai vattacsomókat! -, különben feltehetőleg tippeket fog adni.

8. Van megoldás: törjük el...

Hivatkozzunk közismert ügyetlenségünkre, ha a keresztmamától kapott giccses porcelánfigurát el akarjuk tüntetni a környezetünkből. De ne sajnálkozzunk nagyon, mert újra megkaphatjuk.

9. Adja tovább!

Ha hasznavehetetlen ajándékot kap, ne sértődjön meg, s ne is kommentálja az "eseményeket", hanem diszkréten szabaduljon meg tőle...

10. Álljon bosszút!

Ha elegünk van mások figyelmetlenségéből, unalmas ajándékaiból, akkor "viszonozzuk" a meglepetést egy olcsó kölnivel, egy pocsék pulóverrel, egy rossz könyvvel...

 

 

15-Az öröm tízparancsolata :

 

1. Minden reggel hűségesen kérd Istentől az örömet !
2. Mosolyogj, és tanúsíts nyugalmat kellemetlen helyzetekben is !
3. Szívből ismételgesd: ?Isten, aki engem szeret, mindig jelen van" !
4. Szüntelenül törekedj arra, hogy csak a jó oldalát lásd az embereknek !
5. Könyörtelenül űzd el magadtól a szomorúságot !
6. Kerüld a panaszkodást és a kritikát, mert ennél semmi sem nyomasztóbb !
7. Munkádat örömmel és vidáman végezd !
8. A látogatókat mindig szívesen, jóindulattal fogadd !
9. A szenvedőket vígasztald !
10.Ha mindenütt az örömet terjeszted, biztos lehetsz benne, hogy magad is rátalálsz !
+1
Tanulj meg nevetni saját hibáidon és egész életedre meglesz a szórakozásod

 

 

 

16-Az egészség "francia tízparancsolata"

16.A franciák egészséges életrol szolo dekalogusuk

 

1.) Ne dohányozz.

2.) Érd el optimális testsúlyodat és őrizd meg azt.

3.) Kiegyensúlyozottan táplálkozz: kevés lipid, sok rost, vigyázni a sóval!

4.) Rendszeresen mozogj, végezz valamilyen sportot, akár amatőr szinten is elég

5.) Ellenőrizd vérnyomásodat

6.) Csak mértékletesen fogyassz alkoholt

7.) Kerüld a drogokat

8.) Ügyelj a biztonságos szexre

9.) Kapcsold be az autóban a biztonsági övet

10.) Rendszeresen keresd fel háziorvosodat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17- minden egyetemi hallgató dekalogusa

1. Az MKKE élén a rektor áll. Anatómiai furcsasága: három karja van, úgymint kerkarja, iparkarja és áltkarja. Karjai élén a dékánok állnak.

2. A rektorral, illetve a dékánnal a hallgató ritkán találkozik. Kivétel a diplomaosztáskor a dékáni kézfogás. (Felhívjuk hallgatóink figyelmét, hogy ilyenkor nem kell papírpénzt csúsztatni a dékán kezébe. Nem azért nyújtja.)

A hallgatók ügyes-bajos dolgaikkal a dékáni hivatalokhoz fordulnak. Még ügyesebb, még bajosabb dolgaikkal a rektori hivatalhoz. (Erről bővebben lásd. F. Kafka A kastély c. dolgozatában).

3. Az egyetemen nem órák vannak, hanem előadások. Vannak kötelező és nem kötelező előadások. A kötelező előadásokra nem mindig kötelező eljárni, a nem kötelezőkre általában ajánlatos. Arról nem is szólva, hogy aki eljár az előadásokra, megszerezni azt a pluszt, amely a kötelező előadások nem látogatásához szükséges.

4. Az egyetem nem kisdedóvó, ezért feleltetés nincs, csak visszakérdezés és beszámolók. A beszámolók gyakorisága az előadók vérmérsékletétől függ. Aki nem tud, az nehogy azt mondja, hogy „Mára nem készültem", és ne is legyen szomorú, hogy milyen haszontalan. Emelt fővel, nyíltan nézzen az előadó szemébe, és mondja ezt: „Még nem látom át teljességében a problémát, professzor úr, mert lehetetlen hozzájutni a művéhez, amelyet e témakörről írt."

5. Általános szabály: az egyetemista ne arra legyen szerény, amit tud, hanem arra nagyképű, amit nem tud.

6. Az egyetemen gyümölcsöző helyesen fogalmazni. Nem árt, ha tudjuk, hogy tanársegédeink „igen jó képességűek", adjunktusaink „rendkívül tehetségesek", docenseink „nagy tudásúak", egyetemi tanáraink „a szak elismert tekintélyei".

 

18-Mit mond az egyetemi szabályzat dekalogusa?

 

1. (. Az egyetem olyan intézmény, amelyben általában oktatás, a vizsganapokon vér folyik.

2. (. A hallgatók magas szintű képzését a lépcsőzetes előadótermek biztosítják.

3. (. A kar tanszékekre esik szét. A tanszékek oktatóinak isteni származását az ellenkezők bizonyításáig valósnak kell tekinteni.

4. (. Az oktatók kötelesek a) a borsót falra hányni, b) hangosan jelezni, ha a vizsgázó már az elégségest elérte, c) védelmezni a hallgatók megátalkodottságát.

5. (. Ha a jogszabály másként nem rendelkezik, az egyetemre sikeres felvételi esetén lehet bekerülni. A felvételi eredménybe nem számítható be „a kisezüst vitézségi érem" és az „MHK" jelvény.

6. (. A hallgató köteles a) a frissen mosott folyosón a fal mellett közlekedni, b) oktatóit udvariasan köszönteni.

7. (. A végzett hallgatónak az egyetem diplomát állít ki, amellyel a hallgató kitörölheti emlékezetéből az egyetemet. (Felhívjuk a figyelmet, hogy az egyetem diplomája nem jogosít fel nőgyógyászati praxis folytatására.)

8. (. Az egyetem a legmesszebbmenőkig támogatja a végzett hallgatók elhelyezkedését (minél messzebb Budapesttől).

9. (. Ezen törvényerejű utasítás kihirdetése napján kerül hatályon kívül.

 

19-Kötelező és ajánlott olvasmányaink dekalogusa

 

1.Jól nevelt közgazdász már egyetemi tanulmányai előtt is magtanul olvasni. Legalább szótagolva. Az évek során forradalmi fejlődés megy végbe. Már ami a témákat illeti. A technika változása nem szükségszerű. Íme az illusztráció.

2.Mit olvasunk a felvételi előtt?

Tájékoztatót, statisztikai évkönyvet (hogy tudjuk, hol volt a legkisebb túljelentkezés az előző évben). Olvassuk a felvételizők zsebkönyvét és a vizsga előtt egy hétig vezércikket. Ha van időnk, történelmet és pg-t is.

3.Felvételi után:

Pótfelvételivizsga-hirdetés, alkotmány, Honvédelmi törvény, katonadalok, imádságoskönyv, garantált ráolvasó szövegek.

4.Első év:

Gazd.történet, gazd.földrajz, statek, pg.-hirdetőtábla, KISZ szervezeti szabályzat, kollégiumi házirend.

5.Második év:

Népsport, Esti Hírlap, Piszkos Fred, Rejtő Jenő összes művei, a század nevezetes bűnügyei, Agatha Christie fellelhető írásai, értesítés utóvizsga időpontjáról, utóbbit esetleg többször is.

6.Főolvasmány: Közgazdasági Szemle, csak a nagybetűket és a címeket olvassuk el, a többit úgysem értjük. Hetenként megtanulni két idegen szót, amivel el lehet kápráztatni az elsősöket és a kalauzt a buszon, ezenkívül Fürge ujjak évkönyve, kártyajátékok szabályai, az alkoholizmus veszélyei.

7.Harmadik évben:

Mit kell tudni az autóvezetői vizsgán, A szerelem iskolája, A gólya hozza? Anna a férje nyakán, Mindenki szakácskönyve, Családjogi törvény, Babát várunk, Magyar utónévkönyv.

8.Negyedik évben:

Szőlőtermesztés, Házinyúltenyésztés, Így gondozd a Trabantodat, pályázati hirdetmények, állásjegyzék, helységnévtár, Magyarországi útikönyv, népies írók és költők, Tájszavak gyűjteménye, Vizsgaszabályzat, diploma, katonai behívóparancs.

20-A kollégium tizparancsolata

 

1. A portásnőknek mindig igazuk van.

2. Minden más esetben az 1.§. automatikusan életbe lép.

3. Aki viselkedik vagy magatartást tanúsít, ki van rúgva.

4. A takarítónők alá leskelődni tilos!

5. A szobákba csak orvos által ellenőrzött idegenek vihetők be.

6. A poloskákat csipkedni tilos!

7. A kollégium nem átjáróház!

8. A kollégium nem nyilvános...!

9. A radiátor nem melegágy.

 

 

 

 

 

21-Gólyák tízparancsolata

 

1. Gólya! Te vagy a legkisebb, tehát ne feledd, hogy az egyetemista csak a másodévesnél kezdődik.

2. Minden idősebbet előre köszönts, s várd meg, míg esetleg kitüntetésből letegez.

3. Öregek társaságában az asztal végére ülj. Ritkán szólj, és keveset!

4. Légy illedelmes, figyelmes! Tárcád óránként töltsd meg cigarettával, és szívesen kínálj!

5. Szíved és erszényed legyen mindig nyílt az idősebbek számára.

6. Ne légy önző, ha csomagod jön, tartsd szem előtt a közmondást: „Ökör eszik magában".

7. Légy udvarias, a szerelemben lemondó, a kártyában vesztes!

8. Az öregek nappali álmát zavarni ne merészeld!

9. Előadásokra eljárj, és a katalógusoknál írd be a nevüket!

10. Szeresd az irodalmat és a tudományt, következőleg pedig felülfizetésekkel támogasd lapunkat!

 

 

 

22-névtelenség tízparancsolata

 

 • 1.Figyeljünk a gépünkön található cookie-kra
 • 2.Ne adjuk meg az igazi nevünket a beszélgető csatornákon. Olyan nevet válasszunk, amelyből nem lehet egyszerűen megfejteni az igazi nevünket.
 • 3.Telepítsünk tűzfalat a gépünkre.
 • 4.Kapcsoljuk ki a gépet, ha nem használjuk.
 • 5.Ne küldjünk e-mailen a személyünkre vonatkozó információkat. Hozzunk létre egy közbülső postafiókot, ahol ellenőrizhetjük a leveleinket.
 • 6.Ne válaszoljunk hirdetésekre.
 • 7.Ne higgyünk azoknak az ajánlatoknak, amelyek személyes adatainkért cserébe engedményeket adnak.
 • 8.Ne jelentkezzünk be listákra.
 • 9.Böngésszünk névtelenül. A webböngészőről töröljük személyes adatainkat.
 • 10.Ne használjuk e-mail címünket FTP szerverek esetén.

 

23-leadership "tízparancsolata"

 

1.Kezelj mindenkit tisztelettel és méltósággal!

2.Mutass példát, hogy a többiek kövessenek!

3.Legyél aktív "coach"!

4.Becsületesség és feddhetetlenség!

5.Tarts ki a kiválóság mellett, és igényelj számon kérhetőséget munkatársaidtól!

6.Építs csoportkohéziót és -büszkeséget!

7.Mutass bizalmat munkatársaid felé!

8.A sürgősség/fontosság erős érzését tartsd karban!

9.Legyél folyamatosan elérhető és látható a csapat számára!

10.Folyamatosan fejleszd magad!

                          Szabad ügynökök

 

 

24-Borivóknak való tízparancsolat:

 

1.Bort soha ne igyál éhgyomorra.

2.Borivás előtt ne egyél édes ételeket.

3.Mindig légy figyelemmel a bor hőmérsékletére.

4.Ügyelj a palackos bor kupakjának helyes felbontására, tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását.

5.A bort mindig lassan igyad.

6.Apró kortyokban élvezd a bort.

7.Nemes fajbort soha ne keverj vízzel.

8.Tarts mértéket a borivásban.

9.Jobban ízlik a bor, ha eszel valami "hozzá illőt".

10.Bármikor, mielőtt bort iszol, egy pillanatra gondolj mindig arra, hogy mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi nedüben

 

25. versestízparancsolat

1-Családnak biztonságot
2-Gyermekeknek mosolyt
3-Munkának becsületet
4-Éhesnek kenyeret
5-Embernek méltóságot
6-Hajléktalannak tetőt
7-Csüggedőnek hitet
8-Betegnek vigaszt
9-Öregnek tiszteletet
10-Halottnak kegyeletet

 

26.AZ ÉRTÉKESEN TÖLTÖTT VASÁRNAP TÍZPARANCSOLATA

1.Kezdjük el az ünnepet elozo este. Ez osi keresztény szokás (vesperás, vigília). 2.Készítsük ki a másnapi, ünnepi ruhákat. Ez a gyerekekre különösen is hatással van. 3.Zene, olvasás, játék, vidámság, a szokottnál kissé ünnepélyesebb vacsora jellemezze a szombatot.
4.Vasárnapra tegyünk félre minden kenyérkereso, pénzgyarapító munkát. A testi-lelki felüdülés legyen a cél.
5.A szentmise legyen a nap központi cselekménye.
6.Forduljunk e napon mások felé. Szerezzünk másoknak örömet, adjunk tovább valamit lelki derünkbol.
7.Zsidó közmondás: ,,Bun, ha valaki ünnepnapon szomorú\. Örüljünk mindennek, aminek örülhetünk, igyekezzünk másoknak vigasztalást nyújtani, ha van beteg ismerosünk, látogassuk meg.
8.Tartóztassuk meg magunkat az epés kritikától. A vasárnap a ,,pozitívumok napja\ legyen, amikor csak a jó és a szép felé akarunk nyitottak lenni.
9.Keressük az emberi közösséget, ne húzódjunk vissza magányunkba. Baráti vagy rokoni körben közös asztal, közös kirándulás, igényes szórakozás - ennek is ideje a vasárnap.
10.De legyen idonk a csendes imára is. A meditáció a lélek vonzódása a ,,központ\ felé. Biztosítsuk a lélek meghitt, ünnepi találkozását Istennel. Az ájtatosságok halmozása azonban nem szerencsés, sokkal többet ér, amit másokén teszünk.
11.A házaspárok kettesben sétáljanak egy nagyot. Beszélgessék át a hetet, figyelmesen hallgassák meg egymást, és határozzák meg az elkövetkezo hét célkituzéseit.
12.Mi oltja ki az ünnep meghitt, békés hangulatát? Minden hajsza és minden agyon-jóllakás, ami nemcsak az evés-ivásra vonatkozik, de minden léha szórakozásra is.

(Forrás: A veszprémi Magyarok Nagyasszonya Plébánia egyházközségi értesítoje

 

 

Vezetőknek

27.Murphy 12 parancsolata vezetőknek

 

1. Sokan csak az előírások szerint tudnak vezetni, jól lehet azt sem tudják, ki írta elő, és azt sem, hogy mit.

 2. Ha a főnök imponálni akar beosztottjainak alapos tudásával - fogalma sincs erről, mi a főnök dolga.

3. Senki sem tartja számon, milyen döntéseket hozhattál volna, ha egyszer nem hoztad meg őket. Viszont mindenki nyilvántartja a rossz döntéseidet.

4. Sohase tárj fel olyan hibát, amivel nem tudsz mit kezdeni!

5. Akármennyit dolgozol, mindig keveslik. Amit nem végzel el, mindig fontosabb, mint amit elvégeztél.

6. Soha ne vitatkozz hülyével, a többiek még összetévesztenek vele!

7. Ne tárgyalj délelőtt tíz óra előtt és délután négy óra után, mert vagy mohónak tűnsz, vagy kétségbeesettnek.

8. Soha ne éreztesd feljebbvalóiddal, hogy különb vagy náluk!

9. Bármely szervezetben egyvalaki mindig akad, aki mindenről tud. Ezt az embert sürgősen el kell bocsátani.

10. Soha ne hangoztasd előre, mondanivalód mennyire fontos!

11. Utasításokat csak szóban adj! Soha ne írj le semmit, amit valaki beleteheti a kinyírásodra nyitott dossziéba!

12. Mosolyogj! A holnap rosszabb lesz a mánál!

Záradék: A bürokratikus szervezetekben minél feljebb van valaki, annál kevésbé kedveli Murphy törvényeit.

 

28.Tízparancsolat a vezetők okulására

 

1. A jó vezető olyan, mint az ördög: mindenki tudja, hogy milyen, de még senki sem találkozott vele.

2. A vezetést mindig úgy ítéljük meg, mint az autót, attól függ, hogy benne vagyunk-e vagy kívülről nézzük.

3. A beosztottnak elég, ha okos - a vezetőnek bölcsnek kell lennie. A beosztott okossága meglátni azt, amit kell - a vezető bölcsessége szemet hunyni afelett, amit nem szükséges észrevenni.

 4. Ha a vezető és felettese mindig azonos véleményen van egyikük felesleges.

5. Minden ,,szentnek\ maga felé hajlik a keze.

 6. Rossz vezető az, aki azért tanul mások hibájából, hogy maga is elkövesse azokat.

 7. Az a vezető, aki nem tud másképpen fontoskodni - túlterheltségre és időhiányra hivatkozik.

8. A jó vezető olyan, mint a jó orvos, annak örül, ha feleslegessé tudja magát tenni.

9. Az nem baj, ha a vezető sokat tud, az a baj, ha olyat tud, aminek már nem veszi hasznát.

10. Jobb, ha nehéz helyzetben egy oroszlán vezet egy csapat birkát, mintha egy birka vezet egy csapat oroszlánt.

 

dugo@szepi.hu </ym/Compose?To=dugo@szepi.hu>

[Vissza a kezdethez <http://www.dunakanyar.net/~di/index.htm>]

 

29.Iskolai tízparancsolat

 

 

1. Ne kívánd tanárod halálát, segíts neki, hogy önmaga kívánja azt!

2. Ha osztálytársad véletlenül tanulni kezd, ez nem ok arra, hogy te is hasonlóan cselekedj!

3. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, inkább hagyd holnaputánra, mert addig hátha nem lesz rá szükség!

4. Az a feladat, amely nem oldódik meg magától 30 nap alatt, nem érdemli meg, hogy foglalkozzanak vele!

5. Az iskola nem kocsma, hogy egész nap ott tartózkodj, nem Isten háza, hogy vasárnap is oda menj!

6. A tanulás nemesít, de a társadalmunkban nincs szükség a nemesekre!

7. Aki nem tanul, az nem hibázhat. A hibátlan tanuló megérdemli a kitűntetést!

8. Mindenkinek kell, hogy legyen valami hobbyja, de nem feltétlen szükséges, hogy az a tanulás legyen!

9. A tanulás élteti az embert, de a pihenés sem ölt még meg senkit!

10. lustaság fél egészség, de te legyél teljesen egészséges!

Mi nem félünk a tanulástól, mert tudjuk, hogy miként tartsuk magunkat távol tőle!

 

 

 

30.irodai dekalogus

 

1. ha cseng, tedd varakozasba

2.ha zakatol, hivd a szerelot

3.ha sipol,tedd magad hogy nem hallod

4.ha egy baratod, vegy ki szunetet

5. ha a fonok, tedd magad hogy el vagy foglalva

6,ha beszel, jegyzetelj

7.ha kezzel irott, ird be a szamitogepbe

8. ha szamitogepen van, keszits fenymasolatot

9. ha fenymasolva van, tedd doszieba

10. ha pentek van, hagyd az egeszet

 

31.forrest gump dekalogus

 

1• Amikor annyira le vagy lombozódva, hogy ahhoz is fel kell emelned a fejed, hogy lenézz, akkor üssed a lábad keményen egy ideig. Legalább attól jobban leszel, amikor abbahagyod.


2• Ne higgy el midnent az újságoknak, többet megtudsz, ha magad nézed meg, mi van.


3• Ha úgy érzed , hogy igazságtalanul sok teher van a válladon, néha ez pontosan így van.


4• Ha választanod kell a tiszta lélek vagy a tiszta test között, gondolj arra, hogy ez nem verseny.


5• Ne bízz semmiben, csak az ösztöneidben!

6• A tudatlanság a kulcs mindenhez az életben. Egy tudatlan ember állandóan meglepődik.


7• Legyen egy kis konyhakerted, sok szép paradicsommal.


8• Sokkal jobbak lesznek az esélyeid, hogy megnyerd a lottón a főnyereményt, ha veszel szelvényt is.


9• Sose légy hangyaember! Egy hangyaember nagyon alulról nézi a dolgokat.


10• A becsületesség a legjobb megoldás, hacsak nem vagy szélhámos.


Mikor visszanézel, mindig tudd azt mondani, hogy: “Legalább nem volt unalmas az életem!"

 

 

32.Csoportvezetesi dekalogus

 

1. a csoportod tagjainak nevét minél előbb jegyezd meg – beszélgetéshez körbe üljetek le – beszéltesd őket: indítsd el a beszélgetést (bevezető kérdés),

mindenki szóhoz jusson, a végén összegezni,

végig a gyerek/ek legyenek a középpontban –

 

2. lehetséges problémák: nehezen beszélnek, fejezik ki magukat, mert hiányzik egy megfelelő családi háttér, a TV-nek/computernek nem kell válaszolni. Ezeket figyelembe kell venni és

 

3.megoldást találni rá úgy, hogy teljesen arra figyelek, aki éppen beszél,

egyszerre csak egy beszéljen,

 egymást hallgassák meg, visszatükrözni, „tolmácskodni” –

 

4.a tábor alatt legyen külön-külön mindegyikre időm –

figyeljem meg őket és

jelezzem vissza nekik a jó tulajdonságaikat.

 Mindenki kincset hordoz magában.

 

5.Társamra – beszéljem meg vele a másnapi menetet –

 napközben is legyen mód egyeztetésre! –

 lehetőleg ne a csoport előtt fejezzem ki utálatomat, vagy éppen ellenkezőleg, mélységes rajongásomat a másik iránt.

 

6.Amennyire lehet, maradjak a jó ízlés határain belül. –

 ha lehet arányosan osszuk meg egymás között a feladatokat –

 tiszteljem a másik másságát –

bátran jelezzem vissza neki, ha felfedeztem benne valami értékeset!

 

 7.Önmagamra – legyek őszinte önmagamhoz –

ne ijedjek meg az új helyzetektől –

 

8. nyugodtan kérjem társam vagy más valaki segítségét, tanácsát –

 

9.az „önmegváltásomat” lehetőleg halasszam a tábor utáni időszakra és elsősorban a rám bízott gyerekekre fordítsam energiámat –

 

10. lehetőség szerint ne szakadjak meg a tábor során

 

33.a bojtoles tizparancsolata

 

1.etkezesunk:a falankok, habzsolok-egyenek kevesebbet;a kisetkuek,finnyasok,-egyenek tobbet, rendszeresebben

 

2.eletrendunk;a reggelente lustalkodok-keljenek fel 5 perccel korabban; akik mindig kesnek, legyenek ott mindenutt pontosan; a rendszertelenul elok-tartsanak rendet az idobeosztasban.

 

3. szenvedelyeink: a dohanyosok-szivjanak kevesebbet; alkoholt,edesseget stb kedvelok: mersekeljek az italt, nyalanksagokat; a gyorshajtok kozlekedjenek szabalyosan; a sokat beszelok-neha halgassanak el, s figyeljenek oda masokra; a hallgatagok,mogorvak,-kedvesen szolitsanak meg masokat.

 

4.erzelmeink: a robbanekony termeszetuek,-fekezzek  haragjukat; a turelmetlenek tanuljanak varakozni; a kesergesre hajlamosak-probaljak humorral, deruvel szemlelni a vilagot.

 

5.masok: a megszolast, pletykat kedvelok-jot vagy semmit masokrol; az onzok: legalabb nehanyszor naponta legyenek elozekenyek masokkal; a parancsolgato termeszetuek engedjek ervenyesulni a tobbiek kereseit is.

 

6.munkank: a feluletessegre, lustasagra hajlamosak vegezzek el munkajukat idejebn,alaposan.a megbizhatatlanok,feledekenyek,-most minden igeretuket teljesitsek pontosan.a kozos munkabol magukat kihuzok-onkent valalljanak nagyobb reszt a kozos feladatbokbol.

 

7.kapcsolataink;az elrontott munkahelyi kapcsolatokbol legalabb egyet probaljunk rendezni.a szukebb s tagabb csaladon belul-legyunk kedvesek s figyelmesek ahhoz,akit mostanaban elhanyagoltunk.

 

8.imadsagos eletunk;hetente legalabb egyszer 1 csendes orat szanjunk elmelkedesre,imadsagos egyuttlettre Istennel. Estenkent lelkiismeret vizsgalatban gondoljuk at a napot. Hetente egyszer hetkoznap is igyekezzunk elmenni szentmisere.

 

9.egyhazunk:akiknek van rendszeres feladatuk,megbizatasuk egyhjazkozsegukben,koozssegukben,-vegezzek kulonos odaadassal, gonddal, a jobbulas es jobbitas szandekaval.akiket csak a vasarnapi szentmise kapcsola az egyhazhoz,keressenek legalabb egy alkalmat,amikor egyhazkozsegukert,masokert is tesznek valamit.

 

10.a felsorolast mindenki folytathatja tovabb sajat adottsagaihoz es lehetosegeihez merten.

 

 

34. Kiscsoportos beszélgetés vezetésenek tizparancsolata

 

1. Egyenrangúak vagyunk – Senki sem több, senki sem kevesebb – ez fontos a magunkhoz való viszonyunkban, fontos a félelemmentes légkör megteremtése.

2. Minden a jelenlevőkre vonatkozik – Nem olyanokról vitatkozunk, akik nincsenek a csoportban; fontos, hogy a téma személyesen érintse a résztvevőket. Lehetőleg legyen gyakorlati következménye a beszélgetésnek, ezért jó ha a beszélgetés terelője tudja, merre szeretné vinni a témát, mit akar belőle kihozni és ismeri is azt. Korosztálynak passzoló témakör.

 3. Egyes szám első személy a beszédben – Az általános alany személytelenebb, könnyebben kitérhetünk a dolgok elől.

4. Mindenki szabadon dönthet arról, hogy mit ad magából a csoportnak – Senkit sem kényszerítünk semmire, őszintén adhatom magamat. Szerintem ezt érdemes hangosan is elmondani az elején. Fontos, hogy érzésekkel nem vitatkozunk; bárki bármit érezhet ez szíve joga, még ha ez nem is kellemes, de érzés nem lehet vita tárgya, pl. így: „De ez nem lehet, nem érezheted így!”. Jó az ellenvélemény, mert csoportdinamikát teremt, dolgoztatja a csoportot, de ha lehet, akkor a csoportvezető finomíthat rajta, pl.: „Látom, nem értesz egyet az ő véleményével. Ezek az ő érzései és jó, hogy elmondta nekünk őszintén. Ha akarod, te is elmondhatod a tiédet.” Ha az emberek vitatkozni kezdenek, nem szükséges azonnal leállítani, de érdemes rövidre hagyni, aztán személyesen szólítani egy-két embert, hogy ők mit gondolnak erről. Olyat érdemes választani, akiről sejted, hogy elmondja a véleményét, vagy azért, mert ismered őt, vagy mert az eddigi beszélgetés alatt nem a „csendesek táborában” volt, csak épp a vitába nem szállt be.

5. Nyíltan, egyenesen beszélünk – Gyakorlás az öntudatosodáshoz, saját magamat is látom és azt, ami bennem történik érzések szintjén is próbálom tudatosítani, így alakul önismeretem.

 6. Szigorú diszkréció a csoportban elhangzottakról – Csak ennek a biztos tudatában nyílhatok meg.

 7. A problémáknak elsőbbségük van – Nehézségeket, kéréseket bármikor közbe lehet vetni, nem baj, ha elterelődik a téma, ha a társaságot az érdekli jobban.

 8. Nincs csoport cenzúra – A csoport nem int meg senkit, nem moralizál, nem utasít rendre, érdemes elképzelni, hogy mi lenne, ha velem történne ez.

9. Nem védekezünk – Gondolatainkhoz és magatartásunkhoz nem fűzünk felesleges magyarázatot, nem igazoljuk magunkat.

10. Nem támadunk senkit – Hagyjuk, hogy a másik olyan legyen, amilyen.

11. Mindig csak egy beszél – A jobb kommunikáció érdekében.

12. Bátorság a „hibához” – Nem vagyunk sikerre kötelezve, nem vagyunk teljesítményorientáltak és tökéletesek (bár nem baj, ha jól vezetjük a csoportbeszélgetést). 13. Kis lépések (egyszerre a tortából csak egy szeletet eszünk, nem az egészet, különben, ha egyben nyomod le, gyomorrontást kaphatsz). – Minden növekedéshez idő kell, tudatosan éljünk a mában.

14. Célunk: személyesen felfedezni képességeinket, életerőnket, képességünket a szeretetre, önállóságunkat (autonómiánkat) és, hogy megtanuljunk élni is ezekkel a lehetőségekkel.

 

Újabb ajánlatok csoportvezetőknek:

1-Egyéb: – Ha megy a beszélgetés, csak terelned kell: időnként kézbe veszed a témát, újra fogalmazod és új szempontokat adsz, a régieket pedig megerősíted.

Típushibák: –

2-páran vitatkoznak és nem jutnak előre, mert elvesznek a részletekben. -> Leállítod őket és megkérdezel másokat, mit szólnak a témához. –

3- elméleti síkra tévedés: például, ha nem házasok vitatkoznak a családi problémákról. -> Érdemes ezt visszajelezni a csoportnak, vagyis ezért van a terelés. –

4-egy embert támad a csoport és ő nem tud mit kezdeni ezzel. -> Egyetértés megtalálása: „Akkor odáig egyetértetek, hogy…” „Ki gondolja így… vagy úgy…?” „Miért?” „Miért nem?” –

5-vannak „krónikus hallgatók”, de ez nem feltétlen jelenti, hogy nincs véleményük -> Próbáld őket bevonni gyakran, de ne erőnek erejével.

 

 Egy-két apróság: –

6-Ne kommentálj gyakran! – Ne csak te beszélj! –

7-Ne ragaszkodj mereven az előre eltervezett beszélgetésvezetési tervedhez (koncepciódhoz)!

–        8-Figyel, hogy a vita ne legyen túl személyes!

–        9-– Ne felejtsd el, hogy te a beszélgetés terelője vagy, legyél személyes, de nem a te véleményed a fontos, hanem hogy a csoport dolgozzon a témával! Csak irányíts!

–        10 – Konkrétan, világosan beszélj, próbáld megfogalmazni az érzelmeidet őszintén!

–        11 – Ne a másikról, hanem hozzá beszélj! pl.: „Szerintem, ő hibázott.”-> inkább: „Szerintem, te hibáztál.”

–        12– Ha érzelmileg érintődsz, mint beszélgetésvezető, elég nehéz dolgod van. Nehéz felpörögve beszélgetést vezeti.

–        13-> Engedj teret a másiknak! Magad nevében beszélj!

–        14– Keresd a válaszokat és miérteket! Lehet, hogy te változol, ha megtudod vagy csak jobban megérted a másikat. Légy nyitott! „Vajon miért gondolja ezt?”

–        15– Készülj több koncepcióval, lehet, hogy az első nem jön be! Mint mikor a táborban kitaláljuk, hogy lesz meg a szabadtéri program az esőben, arra is lehet előre gondolni.

–         

Ötletek: – összeszokott csoportokhoz ajánlott, bár igaziból ezt még nem próbáltam ki, de jól hangzik:

 játék: Végy négy fajta színű kalapot, vagy labdát, vagy amihez kedved van és jó ötletnek tartod, tudsz vele dolgozni. Sárga szín – érzelem Fekete – ellenvélemény Piros – tények Ha a piros színű kalapot teszed a fejedre, akkor mindenki a tényeket mondja el a vitás kérdésben, vagy a témával kapcsolatban, vagy a problémáról, amit hoztatok. Ha labdával játszátok, lehet passzolva egymást szólítani. A játék haszna: – mindenki véleményt mond, – lehet, hogy átláthatóbb lesz a probléma, – és így kizökkent a holtpontról egy csoportot, – feldobja a hangulatot. Talán azért érdemes összeszokott csoporttal játszani, mert könnyebben beszélnek egymásnak az érzéseikről és tudják, hogy milyen formában szokott menni a beszélgetés, hogyan fejezzék ki magukat, a csoportban. Használati utasítás szerint csak az egy irányba húzó csoporttal játszható a játék.

Végül:

–         Velősen foglald össze az elhangzottakat!

–         – Fogalmazd (fogalmazzátok) meg a gyakorlati következményeket!

–         – Mik a nyitott kérdések? Mi nem tisztázódott?

–         – Hogyan lehet továbblépni? (Pl.: elolvasni ezt, azt… utánanézni…)

–         – Mindent szabad, minden szabály felrúgható! Forrás: számomra ismeretlen

 

 

 

35.az internetezes dekalogusa

 

1.olvasd at a forumokat, listakat,mielott valaszolnal vagy irnal...

 

2.vigyazz a helyesirasra,fogalmazasra.

 

3.ne irj nagybetukkel..ez olyan,mintha kiabalnal..

 

4. ha nincs semmi fontos kozlendo valod, ne irj feleslegesen a forumra vagy a cset szobaban

 

5.ne irass be valakit egy csoportba, forumra,kikerdezese nelkul..

 

6.cenzurazd at sajat magad...olvasd at egy parszor a leveled az enter megnyomasa elott...

 

7. legy diszkret...alj ellen a kisertesnek, hogy viszaelj masok  naivitasaval..legy engedekeny a kezdokkel-valaha te is ilyen voltal..

 

8.ne idegeskedj... ha kapsz egy mailt mely felboszant, ne azonal reagalj ra..

 

9.ne terjeszd tovabb a lanc-leveleket..

 

10.internet kavezoban ne  nezegess a szomszedod  kepernyojere, es takarits magad utan(torold le a megmentet fajlokat, es a szemetes kukat is).

 

 

 

36.a weboldalkeszites tizparancsolata

 

 

1.gondolj a celkozonsegedre...

 

2.hasznald a jo weboldalakat mint minta,tanulj masoktol..

 

3.kerj engedelyt, ha masnak a kepeit, fajlait akarod felhasznalni...

 

4.keszits linkeket mas weboldalakra

 

5.hasznalj grafikat es multimediat...

 

6.gondolkozz,alkotas elott..

 

7. kerj viszaigazolast, feed backot...

 

8.teszteld ki az oldalt...

 

9.csinalj reklamot az oldaladnak

 

10. tartsd naprakezen,aktualizald az oldalt

 

 

 

37. az idegenlegios dekalogusaJ

 

1.legionarius: onkentes vagy , szolgald Franciaorszagot husegesen es becsulettel

 

2.minden legionarius fegyvertarsad, nemzet,faj vagy hit kulonbseg nelkul.Bebizonyitod ezt huseggel, mely egyesiti mindig egy csalad tagjait

 

3. tisztelet jeleul a legio hagyomanyai irant,erenyeid :az eloljarok iranti tisztelet es engedelmesseg,a fegyelem, bajtarsiassag,ero,a batorsag es a huseg

 

4.buszken a legios mivoltodra, ezt kimutatod a kinezeteddel,mely kifogastalan allandoan,viselkedeseddel mely mindig meltosagos,es kaszarnyad alando tisztasagban tartasaval

 

5. mint elit katona, energikusan eddzel, vigyazol fegyvereidre mint legfeltetebb kincseidre, es tested a fizikai eronlet csucsan tartod rendszeres edzessel

 

6.egy misziot megkapva,az szent elotted, es beteljesited vegig,barmi aron

 

7..a fegyvertuzben, gyulolet nelkul viselkedsz, tiszteled a legyozott elenfelet, nem hagyod hatra sebesultjeid es halotaid, s nem adod meg magad

 

 

38. A jó vezeto általában

 

Általánosságban mik a tulajdonságai egy jó csoportvezetonek? Persze, valószínuleg nincs olyan vezeto, akire az alábbi felsorolásból minden pont maradéktalanul igaz volna. Mégis, talán érdemes elgondolkodni ezeken, és amibol gyengék vagyunk, kicsit rágyúrni. Itt kérek meg minden látogatót, hogy amennyiben kiegészítése van a felsoroláshoz, jelezze <http://gportal.hu/gindex.php?pg=8428082> felém!  –

 

1.Felelosségtudó.

2.– Példaadó magatartású (nemcsak a vezetettjei elott, hanem az életben is). –

3. Feltétel nélkül tudja szeretni a rábízottakat. –

4.Jól nevelo (türelmesen nevel, nem akarja minden áron azonnal látni az eredményt). –

5.Fiatalos, laza, közvetlen. –

6. Kreatív –

7. Improvizatív, változatos –

 8.Rendszeres[en jelenlévo] (leginkább a klubvezetésnél jön elo, hogy csoportot nem lehet „egyszer igen, aztán kicsit nem, majd megint” vezetni. De a táborban sem lehet pár percnél tovább távol a vezeto) –

9.Szervezettségre törekvo (megszervezi, megtervezi az elotte álló vezetés menetét. Tehát nem helyben találja ki a teendoket.) –

10.Övé az utolsó szó, de utolsó a sorban is (pl. ebédnél). –

11.A fiatalokat képes a saját közegükben, nyelvükön megszólítani. –

12.Személyes (szeretet)kapcsolatra hajlandó (A csoportfoglalkozáson kívül is hajlandó idot tölteni a gyerekekkel. Szeretetkapcsolat.) –

13. A szeretet és az oszinteség a meghallgatásban mutatkozik meg nála, nem a jófejkedésben. – Képes csapatban dolgozni (vezetotársakkal). –

 14.Folyamatosan neveli magát (lelki-testi-mentális, és hogy a témánál maradjunk: vezetoi képességeit folyamatosan növeli: olvasmányok és gyakorlat útján.)

 

39.optimizmus dekalogusa

 

1.Olyan eros leszek, hogy  lelki bekemet senki meg ne zavarhassa

 

2.Mindenkivel akivel talalkozom, egeszsegrol, szerencserol es joletrol beszelk

 

3.Minden dolog pozitiv oldalara figyelek, es optimista leszek.csak a legjobbra gondolok, csak a legjobbert dolgozok, s csak a legjobbat varom el masoktol.

 

4.Masok sikerenek ugyanugy orulok,mint a sajatomenak.

 

5.A mult hibait elfelejtem, s a jovo magasabb celjai fele torekszem

 

6.Mindig jokedvu leszek, minden elolenynek, akivel talalkozom, mosolyt ajandekozok

 

7.Annyi idot szentelek a magam nemesitesere, hogy ne maradjon ido masok kritizalasara

 

8.Felnovok a gondokhoz, eleg nemes leszek a haraggal, s eleg eros a felelemmel szemben, eleg boldog leszek ahhoz, hogy a mult nehezsegeit elviseljem

 

40 a dalai lama dekalogusa

 

1 vedd szamitasba hogy a nagy siker es a nagy szerelem nagy kockazattal jar

 

2 ha veszitesz legalabb okulj a leckebol

 

3 kovesd a 3 T –t..tiszteld onmagad,tisztelj masokat s tetteidert valallj felelosseget

 

4 ne feledd hogy ha nem kapod meg amit kivansz neha csodalatos szerencse

 

5 tanuld meg a szabalyokat hogy tudd hogyan kell oket athagni

 

6 ne hagyd hogy egy kis nezetelteres tonkretegyen egy nagy baratsagot

 

7 mihelyt radobbensz hogy hibat kovettel el azonnal tegy lepeseket a kijavitasara

 

8 tolts mindennap egy kis idot onmagaddal

 

9 tard ki karjaid a valtozasnak de ne engedd el ertekeid

 

10 emlekezz hogy a csend neha a jo valasz

 

11 elj jo,becsuletes eletet,igy ha oregedven viszagondolsz ra kepes leszel azt masodszorra is elvezni

 

12szeretettetteli legkor otthonodban megalapozza az eleted

 

13 szereteiddel valo nezetelteresed alklalmaval foglalkozz csak az adott problemaval, ne hanytorgasd fel a multat

 

14 oszd meg a tudasod,ez az egyik ut a hallhatatlansaghoz

 

15 legy gyenged a termeszethez

 

16 evente egyszer menj el olyan helyre ahol meg nem voltal

 

17. emlekezz hogy az a legjobb kapcsolat,melyben egymas iranti szeretetetek meghaladja egymasal szembeni erdekeitek

 

18. merlegeld a sikered annak fenyebebn hogy mit kellett feladnod azert hogy elerd

 

19 .vakmero onfeladassal kezeld a szerelmet es a fozest

 

 

  41.hazasodok dekalogusa  Toth Tihamer nyoman

 

1 mihelyt tested  kelloleg kifejledett es csalad szereny eltartasara megvannak az anyagi felteteleid, minel elobb hazasodjal

 

2 fiatal eveidet elsosorba arra hasznald hogy keszulj fel minel alaposabban a nagy eletharcra

 

3 notlen korodban minel kevesebbet kolts szorakozasra s tedd felre a megtakaritott penzt a csaladalapitasra

 

4 a hazassagra ne ugy tekints mint elvezetek forrasara, amikor minden szabad lesz, mert  a hazaseletnek is megvanak a maga nehezsegei, kisertesei es harcai

 

5 a hazassag komoly eletfeladat, a kotelessegek hatalmas tomege, eppen ezert a ferfias lelkulet reszere alkalmas kuzdoter

 

6 elettarsat ne anyagi elonyokert valasz, mert rosz gazdalkodfas vagy sorscsapasok nagy vagyont is tonkretehetnek.anyagi leted munkara es takarekossagra epitsd

 

7 ne is a tetszetos testi kulso legyen elotted a fontos, mert a szepseg elhervad  es ha megvan is, ketes erteku kincs, mert sok kisertesel jar egyutt

 

8 az elettarsban a lelki tulajdonsagokat keresd, a huseget, a szorgalmat, takarekossagot, gyengedseget, turelmet,tisztasagot,-s magad is ilyen legy

 

 

9 eppen ezert az elettars valasztasat ne hamarkodd el, ismerkedj meg alapopsan valasztotoddal a mindennapi eletben s ne indulj pillanatnyi otletek es hangulatok utan

 

10  a jegyesseged ne legyen tul hosszu, keruld a tisztatalan,erzeki egyuttleteket,keszulj szent komolysagal az elotted allo nagy eletfeladatokra.legboldogabb az Istenben hivo lelkek harmonikus kapcsolata

 

42 onmegtartoztato elet parancsai- Toth Tihamer

 

1.egyszerre ne egyel sokat.3 oraval lefekves elott vacsorazz, keves es konyen emesztheto etelt fogyasz vacsorara

 

2.ne igyal szeszes italokat, sok teat, eros kavet;ne egyel erosen fuszerezett eteleket es sok hust

 

3.legyen mindennap rendesen szeked,mert a szekrekedes az altestben verpangast okoz

 

4.huvos helyisegben, kemeny matracon, jobb oldaladon fekudve aludj, takarozasra konnyu, ne tulmeleg takarot hasznalj, dunyhat semmi esetre

 

5.keruld reggel az agyban heverest;kelj fel, mihelyt felebredtel, oltozeted ne legyen elpuhito

 

6.a bor tisztasagara kulonos gondot fordits, mosdjal minnel nagyobb testfeluleten, furodj sokat,ha lehet,usszal.az esti langyos furdo a nyugodt alvast is elosegiti

 

7.mozogj minnel tobbet, szeresd a termeszetet, uzz lehetoleg valami sportot, de legalabb naponta egy orat tolts eros jarkalassal

 

8.keruld a sikamlos konyveket, folyoiratokat,kepeket,az erkolcstelen beszelgetest folytatok tarsassagat, a leha es erkolcstelen szorakozo helyeket es tancot

 

9.igyekezzel magadban es magad korul erkolcsileg tiszta legkort teremtenni,a legsikeresebb vedekezes a tamadasd

 

10.keresd az Istennel valo szemelyes kapcsolatot, olvasd kijelenteseit,tard ki elotte lelkedet,hittel vard meghallgatasod,elj az O alando jelenletenek tudataban

 

 

43. a sakkozas parancsai

 

1.a huszart a futo ellott hasznald

 

2.ne vedd ki tul hamar a vezert

 

3.valaszd ki a legjobb mezot egy babu reszere es egyenesen oda vidd

 

4.csinald meg a sancolast minnel hamarabb

 

5.ne csinalj tul sok paraszt lepest a jatek elejen

 

6.probald megszerezni a kontrolt a tabla kozpontja felett

 

7.ne aldoz fel semmit egy vilagos cel nelkul

 

8.ha lehet ugy lepj hogy fenyegess is valamit

 

44.a pozitiv gondolkodas dekalogusa

 

1.minden dologhoz pozitivan allok hozza! Ha elsore ez nem  megy, akkor azt jova alakitom

 

2.ahol cask lehet es tudok, segitek barmilyen formaban, igy mindenkinek mindene leszek

 

3.minden tettemet Isten jelenleteben hajtom vegre, igy egesz napom imadsag lesz

 

4.minden embernek hirdetem  Krisztust es ezt tetteimmel is vegrehajtom

 

5.barmit teszek, Isten dicsosegere es masok javara teszem

 

6.mindig a jelenben elek,azaz mindent es mindenkit csak a jelenben fogadok el es szeretem!a multtal es a jovovel nem foglalkozom! Igy nem lesznek elenfeleim

 

7.ha figyelmeztetnek, alazattal elfogadom, ha megdicsernek, gyorsan tovabblepek es annak lelki erejet felajanlom masokert

 

8.csak anyira gondolkodom el a dolgokon, amenyire azok Udvosegemet szolgaljak

 

9.nem beszelek masok hata mogott, hanem cask az illetekesekkel nyiltan

 

10.kepesegeimmel nem dicsekszem, igy meg nezeteim se reklamozom

 

45.a cserkesz tizparancsolat

 

 1. a cserkesz egyenes lelku es feltetlenul igazat mond
 2. a cserkesz hiven teljesiti kotelessegeit, me,yekkel Istennek, hazajanak es embertarsainak tartozik

 

3.a cserkesz ahol tud segit

 

4.a cserkesz minden cserkeszt testverenek tekint

 

5.a cserkesz masokkal szemben gyenged, magaval szemben szigoru

 

6.a cserkesz szereti a termeszetet, jo az allatokhoz es kimeli a novenyeket

 

7.a cserkesz feljebbvaloinak jo lelekkel es keszsegesen engedelmeskedik

 

8.a cserkesz vidam es meggondolt

 

9. a cserkesz takarekos

 

10.a cserkesz tetsben es lelekben tiszta

 

46.a ministrans tizparancsolata

 

 1. a ministrans szereti a jo Istent es egyszulott Fiat,Jezust

 

2.a ministrans szivesen es orommel valallkozik a szolgalatra

 

3.jo hittanos:rendszeresen jar hittanra es tanulekony

 

4.viselkedese mindenkor peldaado

 

5.az iskolaban mindig szorgalmas

 

6.kepessegeinek megfeleloen a legjobban tanul

 

7.szuleinek szot fogadd,engedelmeskedik nekik,segit munkajukban es imadkozik ertuk

 

8.embertestvereivel szemben tisztelettudo es illedelmes

 

9.a szentmisen rendszeresen aldozik

 

10 az egyhazi eloirasokat mindig betartja

 

47. martin luther king dekalogusa

 

 1. naponta elmelkedj Jezus Krisztus eleterol es tanitasarol

 

2.mindig gondolj arra, hogy az eroszakmentesseg celja az igazsagossagot es a kiengesztelodest keresni es nem a gyozelmet

 

3.menj es szolj szeretettel, mert Isten a szeretet

 

4.naponta imadkozz:Istennek szuksege lehet rad, hogy minden embert szabadda tegyen

 

5.aldozd fel szemelyes kivansagaidat, hogy szabad legy

 

6.orizd meg barataid es ellensegeid tarsasagaban is a tiszteseg szabalyait

 

7.keresd tetsvereid es a vilag szolgalatat

 

8.tartozkodj az eroszaktol: tetteidben, beszededben es gondolataidban

 

9.torekedj arra, hogy lelkileg es testileg egeszseges legy

 

10. egy ember, aki nem kesz valamiert meghalni, meg nem erett az eletre

 

48.tabori jatekvezeto tizparancsolata

 

1.merd fel a tarsassag “fajsulyat”.milyen jatekot fogadnak szivesen?nem erzik rangon alulinak?

 

2.figyeld meg ki a hangado.?ki a jatek- es hangulatronto?kik partnerek?kik akarnak igazan jatszanni?

 

3.senatores boni viri.senatus mala bestia=romai szenatorok, egyenkent jo emberek, egyutt vadallatok…marmint a tomegpszichozis jelensegere celoz. Szamits  te is elore erre is.

 

4.jol  behangolt tarsassag magatol lendul elore.Elso inditas donto.

 

5.ne akarj folebuk kerulni!ne csinalj presztizs kerdest  ! erezzek, hogy te a jatek kozos ugyenek vedoje vagy

 

6.torkedj vidam maradni, meg ha jogosan  serelmes megjegyzseket is kapsz. Probalj felul emelkedni rajtuk.

 

7.ne sertsd meg onerzeteben. Ne hivatkozz mar regebbi priuszaira.

 

8.vita eseten ne mondd-“Hazudsz!”- meg azt se hogy –“tevedsz!”. Inkabb:-“Ugy latom,  hogy neked ugy tunnik, hogy igazad van, de hallgasd meg a masik oldal erveit is!”

 

9.torekedj, hogy mindenki egyforman erezze, hogy torodsz vele.

 

10.vesztest, ha begorcsol, hagyd reagalni elobb.

 

11.mindenkibol torekedj a jo oldalat kihozni.

 

49.a katolikus szepseg recept dekalogusa

 

 1. szepsegkrem:keruld az irigyseget, amely elsargit, rancokkal boritja az arcot es megkemenyiti a tekintetet.

 

2.arckrem:hajnali levego beszippantasa korai kellesnel,reggeli imakisereteben.art a kezelesnek a keso esti szabad levego, a tancterem vilagitasa, a mozitermek es hasonlok.

 

3.puder;oszintesseg es kedvesseg

 

4.ruzs:oszinte mosoly,mely a jo lelkiismeretbol es ISTEN kegyelmebol fakad

 

5.szemkenocs:lelkibeke ISTENNEL es emberel

 

6.kezbalzsam: munka es szorgalom

 

7.spray:liliomeszme

 

50.Carneggie eletelvei

 

.soha ne beszelj arrol,  hogy…

 

1.Milyen sok kotelesseg nehezedik rad…

 

2… hogy mi mindenert vagy felelos..

 

3.hogy masok mennyi nehezseget okoznak neked…

 

4.hogy mennyit kell szenvedned

 

5.hogy menyi jot teszel, es mennyi roszat tesznek neked

 

 

Az  emberekkel valo banasmod alapjai

 

6.ne biralj, ne itelj

 

7. legy szivelyes az elismeresben es a dicseretben bokezu

 

8.legeloszor keltsunk moho vagyat az emberekben:arra gondolok, hogy mit akarnak ok, es nem arra, hogy en mit akarok

 

Modszerek arra, hogy megszeretesd magad az emberekkel

 

9.mutass oszinte elismerest masok irant

 

10. mosolyogj!

 

11.soha ne feledd, hogy  mindenkinek a sajat neve hangzik a legedesebbnek es fontosabbnak az anyanyelvebol

 

12.legy jo hallgato es osztonozz masokat arra, hogy magukrol beszeljenek

 

13. beszelj arrol, ami a masikat erdekli

 

14.oszinten ereztesd a masikkal, mennyire fontos

 

51.a parbeszed szabalyai

 

1.ellenfeled nem ellenseged, hanem partnered az igazsagkeresesben.a vita celja az igazsag, nem pedig a szellemi verseny.a parbeszed folytatoinak 3 tenyezot  kell tisztelniuk: az igazsagot, a partnert es onmagukat

 

2.igyekezz megertenni a masikat. Ha opponensed nezetet nem ertelmzed helyesen, azt nem tudod sem megcafolni, sem peddig elfogadni.ellenfeled ellenveteseit formald meg magad, hogy vilagossa valjek, hogyan ertelmezed azokat

 

3.allitasaidat targyi bizonyitekok hianyaban ne nyilvanitsd ervekke. Ezekben az esetekben csupan a te allaspontodrol van szo, es a partnerednek azt nem kell ervkent elfogadnia.

 

 1. ne hatralj meg a tema elol.ne keruld a kellemetlen kerdeseket, vagy erveket

 

5.ne torekedj arra, hogy mindenaron a tied legyen az utolso szo. A szavak tomege nem hellyetesiti a hianyzo erveket.az opponens elhallgatatasa meg nem jelenti erveinek a megcafolasat, vagy gondolatainak az elutasitasat

 

6. ne akard csokkentenni opponensed szemelyes meltosagat! Nincs joga resztvenni a parbeszedben anak, aki ellenfelenek szemelyet tamadja

 

7.ne feledd, hogy a parbeszed feltetele a rend. Vegul is allitasainkat es nezeteinket esszel formaljuk meg, nem peddig erzelemmel.

 

8. ne csereld fel a dialogust, a monologgal! Mindenkinek egyforma joga van nezeteinek a kifejtesere.Masokkal szembeni tapintatod abban  nyilvanuljon meg,hogy tapintatosan bansz az idovel

 

52. az ima dekalogusa

 

1.hatarozzuk el magunkat, hogy ujra kezdjuk az ima tanulasat.Szereny elhatarozasunk arra is szoritkozhat, hogy estenkent peldaul egy zsoltart vagy egy imakonyvben talalt esti imat mondunk.Vagy olvassunk a Szentirasbol nehany percig, es gondoljuk at.

 

2.Legyen ennek az imanak megallapitott ideje.Esetleg valamihez kotott ideje.

 

3.Legyen megszokott helye, iletve testhelyzete.De  ne lefekves utan, az agyban!

 

4.Ne attol tegyjuk fuggove imankat, hogy van-e idonk ra

 

5.Az imat ne tekintsd “ lelki furdonek”! Az ima sokszor joleso, de maskor “munka”.Sot, neha unalmas es szaraz.

 

6.Legy halas Istennek , ha elhatarozasodhoz  sikerult – meg ha kis hibaval is- hunek maradnod.

 

7.az ima es elmelkedes nem napunk, eletunk, munkank atgondolasa. Az mas. Az ima csendes rafigyeles Istenre a Szentiras egy mondatan, a zsoltar egy-egy koltoi kepen keresztul. Istenre csodalkozni oromunkre valik.

 

8.Ami imadsagod soran megtetszik, ird ki utana a szentirasbol es tanuld meg kivulrol. Napkozben villamoson, buszon, a kormanynal jusson eszedbe.

 

9.Ha sehogy se megy az ima egyik nap, akkor se forditsd masra szokott idejet. Ha egyebbre nem telik, legalabb legyel nyugodt, csendes.

 

10. ne legy turelmetlen magaddal szemben sem. Eroszakkal nem lehet imadkozni.

 

11.Soha  se felejtsd el Szent Pal szavat:”Gyongessegunkben segitsegunkre van a Lelek is, mert nem tudjuk, hogyan imadkozzunk helyesen. A Lelek azonban maga konyorog helyettunk szavakba nem foglalhato sohajtasokkal.”

 

 

 

53. Neri Szent Fulop tanacsai fiataloknak

 

1.Orizkedjetek a rossz tarsasagtol

 

2.Ne kenyeztessetek a testetek

 

3.Retegjetek a tetlensegtol

 

4.Imadkozzatok

 

5.Jaruljatok gyakran a szentsegekhez,foleg a gyonashoz s aldozashoz

 

54.az idomenedzseles dekalogusa

 

      1.nezd at papirjaid, s kerdezd magadtol;ez meg kelesz? Vagy eldobhato?

 

 1. ha olyan okmanyt talalsz ami megoldasra var,  ird le a tevekenysegi listara

 

      3.ha kell egy okmany, tedd doszieba

 

 1. hasznalj uj dosziekat

 

      4.hasznalj cimkeket

 

5.azonos kategorian belul, hasznalj egy nagy dosziet,amibe a tobbit rakod

 

      6. hasznalj A4 es ivet

 

      7.irj minden vonalra…

 

      8.a napi listat tedd surgossegi sorrendbe

 

      9.telefon beszelgetes elott gondold at a kozleni valot,esetleg ird le

 

      10.legyen keznel az okmany adatokkal, ha van ilyen

 

      11.ha egy mailon tobb kerdest erinbtesz, szamozd oket, vagy pontokkal kulonitsd el

 

       12.Ha hoszu a kozolni valo, a csatolt fajl  megoldast hasznald

 

55. a tokeletessegre valo torekves szabalyai

 

1.tokeletessegre torekvo elenk vagy

 

2.Isten es onmagunk ismerete

 

3.Isten akaratahoz valo igazodas

 

4.imadsag

 

5.lelki vezeto

 

6.kidolgozott eletrend

 

7.lelki kepzettseg:olvasmanyok, szentbezed altal

 

56 a papi elet parancsai

 

1.felkeles pontos idoben

 

2-.15 perc elmelkedes

 

3.breviarium, keszulodes a misere

 

4.mise utan halaadas

 

5.lelkiolvasmany

 

6.szentirasolvasas

 

7.egyhazi tanulmany

 

8.examen particulare, reszletes lelkitukor

 

9.rozsafuzer

 

10.eukarisztia latogatas

 

11.ima a tisztasagert

 

12.este keszulsz a masnapi elmelkedesre

 

13.este lelkiismeretvizsgalat-kotelesseg,lelki elet…

 

14.gyonas

 

15.havi recollection

 

57.a boldogsag dekalogusa

 

1.ma boldog leszek! Igy bebizonyosodik Abraham Lincoln egyik mondasa:”A legtobb ember olyan boldogsagot erez,amilyet kigondol maganak.”  A boldogsag nem kivulrol fakad, hanem belulrol

 

2.Ma megprobalok alkalmazkodni a letezo tenyekhze, nem pedig a sajat vagyaimhoz.  A csaladomat, a szerencsemet es  a munkamat  ugy fogadom el, ahogy vannak es hozajuk alkalmazkodom.

 

3.Ma gondozni fogom a testemet.Tornazni fogok, felfigyelek ra es taplalni fogom. Nem fogom kihasznalni es nem fogom elhanyagolni, hogy egy egeszseges gepezet maradjon a szolgalatomban.

 

4.Ma erositenni fogom a gondolataim. Valami hasznosat fogok tanulni. Nem leszek lusta. Olyasmit fogok olvasni, ami erofeszitest, gondolkozast es odafigyelest igenyel.

 

5.Ma a lelkemet is edzeni fogom haromfelekeppen: valakinek jot teszek onzetlenul, legalabb ket olyan dolgot fogok csinalni,ami nehezemre esik, ugy,ahogy William james mondja:”csak edzeskent”

 

6.Ma kedves leszek. Nagyon jol fogok kinezni, ugy fogok oltozni, ahogy illik, nem fogom felelni a hangomat beszed kozben, kedves leszek es bovelkedo a dicseretkben. Nem fogok egyaltalan kritizalni, senkiben sem fogom keresni a hibat es nem fogok senkit sem megvaltoztatni vagy atalakitanni.

 

7.Ezt a mai napot szeretnem teljes mertekben atelni, es nem allok neki megoldanni  az eletem osszes  problemait.  Tizenket ora leforgasa alatt olyan dolgokat oldok meg, amelyek megremitenenek, ha egesz eletemen at keresztul kenne csinalnom.

 

8.Ma programot csinalok. Leirok mindent, amit minden oraban csinalnom kell. Lehet, hogy nem fogom pontosan betartanni, de meglesz.Ez kiktat ket nagy problemat: a kapkodast es a hatarozatlansagot

 

9.Ma egy teljes fel orat magamra fogok szanni es pihenni fogok. Ebben a fel oraban az Istenre is gondolni fogok, hogy egy szelesebb szemleletet talaljak az eletemre nezve.

 

10. Ma nem fogok felni boldognak lenni es orvendenni fogok valami szepnek. Szeressek es higyjem, hogy azokat akiket en szeretek, ok is szeretnek.

 

58.a vizsgara keszules tizparancsolata

 

59.bruce lel tizparancsolata

 

1. tamadas elott es utan gondolj az egyensulyodra

 

2.tamadas elott, kozben es utan gondolj a hianytalan vedekezesre

 

3.tanulj meg az ellenfel testi fegyvereinek mozgasaba ugy beavatkozni, hogy korlatozd ellenfeled mozgasteret

 

4. legy mindig eber

 

5.serkentsd az akaratod, hogy mindig eltalald a celt

 

6.vertezd fel magad figyelmessegel, hogy azonnal at tudj valtozni vedekezesbe, vagy ellentamadasba

 

7.legy mindig figyelmes, es jol figyeld meg az ellenfel akcioit meg reakcioit, hogy beallithasd magad azokra.

 

8.tanuld meg, hogyan kell a zavaro hatasokat mozgo   celra atvinni (lazassag, gyorsassag, erosseg, konnyedseg)

 

9. tanulmanyozd az ellenfel tamadasi tehnikait, figyeld a mozgasok elore lathato jeleit

 

10.tanuld meg felbecsulni az ellenfel masodszorra es harmadszorra kovetkezo tehnikait, olvbass a stilusaban

 

11.talald meg pontosan azt a  pillanatot,amikor az ellenfel a leggyamoltalanabb

 

12.forditsd javadra azt az altalanos tendenciat, hogy  kimerultseg eseten a mozdulatok tul szelesse valnak

 

13.mozditsd ki az  ellenfeledf az egyensulyabol es vond ellenfeledet a sajat utotavolsagodba

 

14.probald meg, hogy amikor hatrafele mesz, akkor is hatekony legyel es kiserletezz minden lehetoseggel (oldallepesek, ellepesek), orizd meg az egyensulyodat, hogy uteseket es rugasokat hajthass verge

 

15. a megfelelo pillanatban azonnal tamadj

 

60.a keresteny elet parancsai

 

 

1-Isten Tízparancsolata. 1

2-béke tízparancsolata. 1

3-A  formaban levo diak. 2

4-napozás tízparancsolata. 3

5-testsúlycsökkentés tízparancsolata. 4

6-A táplálkozás tízparancsolata. 5

7-Adjunk értelmet az életnek - Tízparancsolata. 5

8-A házasok tízparancsolata. 6

9-A segítés tízparancsolata. 7

10-vérnyomásmérés tízparancsolata. 8

11-testmozgás tízparancsolata ............................................................................................... 10

12- A természetjárás tízparancsolata. 11

13-A siker tízparancsolata. 11

14-megajándékozottak tízparancsolata. 12

15-Az öröm tízparancsolata. 13

16.A franciák egészséges életrol szolo dekalogusuk. 14

17- minden egyetemi hallgató dekalogusa. 14

18-Mit mond az egyetemi szabályzat dekalogusa?. 15

19-Kötelező és ajánlott olvasmányaink dekalogusa. 16

20-A kollégium tizparancsolata. 17

21-Gólyák tízparancsolata. 17

22-névtelenség tízparancsolata. 18

23-leadership "tízparancsolata". 18

24-Borivóknak való tízparancsolat 19

25. versestízparancsolat 19

26.AZ ÉRTÉKESEN TÖLTÖTT VASÁRNAP TÍZPARANCSOLATA.. 19

27.Murphy 12 parancsolata vezetőknek. 20

28.Tízparancsolat a vezetők okulására. 21

29.Iskolai tízparancsolat 21

33.a bojtoles tizparancsolata. 24

34. Kiscsoportos beszélgetés vezetésenek tizparancsolata. 25

38. A jó vezeto általában. 28

39.optimizmus dekalogusa. 29

40 a dalai lama dekalogusa. 29

41.hazasodok dekalogusa  Toth Tihamer nyoman. 30

42 onmegtartoztato elet parancsai- Toth Tihamer 31

44.a pozitiv gondolkodas dekalogusa. 32

45.a cserkesz tizparancsolat 33

46.a ministrans tizparancsolata. 33

47. martin luther king dekalogusa. 34

48.tabori jatekvezeto tizparancsolata. 34

49.a katolikus szepseg recept dekalogusa. 35

50.Carneggie eletelvei 35

51.a parbeszed szabalyai 36

52. az ima dekalogusa. 37

53. Neri Szent Fulop tanacsai fiataloknak. 38

54.az idomenedzseles dekalogusa. 38

55. a tokeletessegre valo torekves szabalyai 39

56 a papi elet parancsai 39

57.a boldogsag dekalogusa. 40

58.a vizsgara keszules tizparancsolata. 41

59.bruce lel tizparancsolata. 41

60.a keresteny elet parancsai 42

 

Asztali nézet