MENÜ

lelaci oldala
Isten hozott a weboldalra

 

Linkek részletes leirással

 

 

Nevem - ha volna - japánul


--------------------------------------------------------------------------------

Mi is az a névfordítás?

Hát... annak idején az Osztrák-Magyar Monarchia területén született nemzetiségi kisgyerek esett át ezen a mûveleten. Pontosabban a neve. Az anyakönyvi hivatal tisztes képviselõje megállapította, hogy ilyen név nem is létezik, majd meglepõ találékonysággal kitalálta, hogy amennyiben mégis létezne, mi lenne a magyar megfelelõje. Ez a MEGFELELÕ aztán bekerült az anyakönyvbe.

Fordult a kocka, manapság sok-sok magyar gyerek nemlétezõ (magyar) nevérõl találgatják, mi lenne a szlovák, román, szerb megfelelõje, ha valóban létezne ilyen név... Mert hát nem létezik, ez tutti! Levente, Álmos, Zoltán, Zsolt,... Ugyan má

S mi lenne, ha annakidején (a nagy kockafordulás) Japán is érvényesített volna területi igényeket kis hazánkkal szemben?
Az én nevem például Moronobu Ichisada lenne. Vagy Toshie Ichisada - amennyiben - ellentétes nemûként láttam volna napvilágot.

Mindezt a rumandmonkey.com honlapon található névfordító segítségével derítettem ki, bárki utánam csinálhatja. A honlap ugyanis "total free", vagyis teljesen ingyenes, kezelése egyszerû. Ráadásul a reklámok áradata sem teljesen ötlettelen...

http://rumandmonkey.com/widgets/toys/namegen/721/

 


Hogyan alkosd meg a saját Star Wars nevedet?
>
>1. Az új elsõ nevedhez vedd az elsõ (vezeték) neved elsõ 3 betûjét, és
>add
>hozzá a második (kereszt-) neved elsõ két betûjét.
>
>2. Az új második nevedhez vedd édesanyád leánykori (vezeték)
>nevének elsõ 2
>betûjét, és add hozzá a szülõhelyed elsõ 3 betûjét.
>
>3. A téged megilletõ ranghoz vedd a második (kereszt-) neved utolsó 3
>betûjét, fordítsd meg, és rakd a végére annak a kocsinak a nevét, amit
>elõször vezettél.
>
>4. Ide biggyeszd be azt, hogy "of", és a végén álljon annak a
>gyógyszernek
>a
>neve, amit utoljára használtál.
>
>Ha megvan, írd a neved a lista végére, és küldd tovább.

 

 

http://datacent.com/hard_drive_sounds.php

 

Merevlemez zene


 


A következő helyzetleírás nagyon sokak számára hátborzongatóan ismerős. Bekapcsoljuk a számítógépünket, laptopunkat és furcsa sipító, kaparászó, zörgő, morgó hangokat hallat. Gyorsan kikapcsoljuk, hátha csak valami érintkezik valamivel, amivel nem kellene. Ismét bekapcsoljuk reménykedve, hogy most a megszokott halk zümmögést fogjuk hallani...

Senki ne reménykedjen feleslegesen, hiszen ezek a hangok az esetek 98%- ában, bizony a merevlemez meghibásodását jelzik. Nem vagyok szakember a témában, de nekem ez a legrosszabb rémálmom, mikor behal a vinyó és elvesznek az adatok. Na jó, tudom, vannak erre szakik, akik képesek mindenféle bűbájjal megmenteni némi adatot. Pedig vannak előjelek is, amiket érdemes megszívlelni. Egy ilyen adatmentéssel foglalkozó cég összegyűjtötte a legjellemzőbb meghibásodásra utaló hangokat, amiket a számítógépünkből hallhatunk. Az oldalon gyártók szerint listázták a merevlemezeket. A hangokat úgy hallgathatjuk meg, ha a lejátszás gombra klikkelünk. Az oldal készítői javasolják, hogyha bármelyik hangot meghalljuk, akkor érdemes rohanni a szervizbe késlekedés nélkül. Azok a szerencsések, akiknek éppen jó a vinyója azok is hallgassák végig, mert ha éppen nincs baj, akkor nagyon viccesek ezek a hangok.

Merevlemez zene

 

 

http://www.halloween.com/

Halloween


 


A kertben hegyekben állnak már a lehullott elsárgult levelek. Nappal még finom a napsütés, de reggel és este bizony érezni, hogy ősz van. Kezdődik a sütőtök szezon. De igazság szerint nem szeretnék senkit sem receptekkel traktálni, nem mintha ne lenne rengeteg fincsi receptem sütőtökből.

Halloween. Az angolszász országokban október 31-én ünneplik a boszorkányokat, szellemeket és kísérteteket. Manapság egyre több országban is megjelennek a töklámpások és a jelmezbe öltözött gyerekek, akik boldogan gyűjtik be a cukorkákat és csokoládékat a szomszédoktól. A Halloween, Amerikában a nagyon fontos ünnepek közé tartozik. Hihetetlen kultusza van, és vannak, akik egész évben erre az egy éjszakára készülnek. Az ilyenkor kötelező kosztümöknek csak a fantázia szab határt és senki nem nézi őrültnek a helyi iskola igazgatóját, ha éppen pókembernek vagy részeges kalóznak van öltözve. Még folytathatnám hosszasan, de inkább mindenki figyelmébe ajánlok egy oldalt, aminek minden betűje a témába vág. A Halloween rajongói itt minden olyan információhoz hozzájuthatnak, amire csak kíváncsiak. Akik csak most ismerkednek ezzel a kicsit rémisztő ünneppel azoknak egyenesen kötelező átböngészni.

Halloween

 

Pray-as-you-go -- imádság MP3-mal Az imádságban is felhasználhatók a legmodernebb technika eszközei -- errebizonyíték az a kezdeményezés, amelyet nagyböjtben indítottak el Angliában. Ahonlapról hangfájlok tölthetõk le, kifejezetten a hordozható MP3-lejátszóvalrendelkezõk számára, akik így a munkába vagy iskolába járás közben isimádkozhatnak. Az egyes egységek átlagosan 10 percesek, zenét, szentírásirészleteket, elmélkedéseket tartalmaznak. A kezdeményezés jezsuitamédiaszakemberektõl származik, a Loyolai Szent Ignác lelkületéhez igazodóelmélkedéseket brit jezsuiták írják. Az imafájlok a következõ honlapontalálhatók:

www.pray-as-you-go.com . - F: márc. 7.,

 

 

Csendes éj

Csendes éj! Szentséges éj! Olyan sor ez, amely mindenki számára ismerősen cseng, különösen most, a karácsony közeledtével. Nem csak hazánkban, de a világ sok, nagyon sok országában. Az osztrák eredetű költemény bejárta az egész világot, ám mivel szerzője és eredete nem pontosan meghatározható, számos különböző változatot ismerünk belőle. A honlapon több mint 100 nyelven, több száz fordítást gyűjtöttek össze a világ különböző országaiban élő emberek. Magyarul (Hungary) is több változatban találkozhatunk a Csendes éj! örökbecsű soraival. A nyilvánvaló német, angol, olasz, stb. nyelvek mellett találkozhatunk itt eszperantó, zulu, katalán, sőt, klingon fordítással is.

 http://silentnight.web.za/translate/index.html

 

 

 

 

 

 

Háttérképek


Unom a háttérképemet, de nagyon. Nos igen erre való az internetes kereső, hogy ilyen helyzetekben máris több ezer képpel kedveskedjen. Csak az a baj, hogy ezek a képek is már unalmasak, a legtöbbet már láttam máshol. Eddig, mert most rátaláltam a háttérkép Kánaánra...

Kezdésnek nézzük meg a képeket a kajákról, azon belül is több alkategóriában keresgélhetünk. A baloldali menüben lehet választani a teljes kínálatból. Érdekes a computeres rész, ahol szoftverekhez köthető képek vannak. Nagyon szépek a landscape menüben a Plants képek. A Places-ben van Budapest is 3 fotóval, míg Sydney vagy London csak 1-1 képpel szerepel. A Multi screen menüpontban lévő háttérképekkel azokra gondolnak, akik 2, 3 vagy akár 4 monitort is használnak egyszerre.

És nem feledkeztek meg azokról sem akik kedvenc sorozatukat vagy színészüket, szeretnék viszontlátni a monitoron. Nem hiszem, hogy ne lenne olyan aki nem talál kedvére való képet ebből a kínálatból.

Háttérképek

 

http://www.wallpaperpimper.com/wallpaper/food.htm

 

Gyermekdalok a világban


Kutyasétáltatás közben arra lettem figyelmes, hogy valakik énekelgetnek mögöttem. Mikor odapillantottam láttam, hogy egy anyuka és egy kicsi kettősét hallom. Persze külföldiek voltak így semmit nem értettem. Viszont felébredt a kíváncsiságom, hogy vajon más kultúrákban mit énekelhetnek az anyukák a kicsiknek. Az angollal még megbirkózom, de sajnos azt, hogy mondjuk Máltán mit énekelnek, azt nagyon nehezen tudnám kitalálni. De mint mindenre erre is van megoldás. Mamalisa honlapján összegyűjtötték a dalokat és mondókákat, majd országok szerint rendszerezték őket. Így könnyedén megtudhatjuk, vajon kinek mit énekel a mamája szerte a világban. Tulajdonképpen nyelvtanuláshoz is kitűnő, hiszen az eredeti szöveg mellett olvasható az angol változat is.

Gyermekdalok a világban

 

http://www.mamalisa.com/world/europe.html

 

: SZUPER KÉP PÁRIZSRÓLEgér kattintással mozgatható, nagyítható! Sőt, még a lakókat is meg lehet lesni.

http://www.hyper-photo.com/grandes/paris.html

Subject: Hasznos játék

Nagyon hasznos játék. A térkép megfelelő helyére be kell húzni a
felsorolt országokat. Addig lehet próbálkozni, míg eltalálja

http://www.rethinkingschools.org/just_fun/games/mapgame.html

 

Mars látkép


Szeretem a fantasztikus filmeket. Gondolom, ezzel vagyunk még néhányan. Elbûvöl az, ahogy az írók képzelete elrepít a távoli naprendszerekbe. Idegen galaxisokban fura lényeket, érdekes növényeket, másfajta életformát láthatunk. Persze mindannyian tudjuk ezek a történetek csak a képzelet szülöttei. De mégis ott motoszkál bennem a kérdés, vajon hogy nézhet ki egy másik bolygó? Közelrõl...

Ha jelenleg még kissé távolinak is tûnik a bolygóközi utazgatás, azért egy kicsit kárpótolhatjuk magunkat, ha némi segítséggel, alaposan áttanulmányozzuk a Marsot. Háromféle nézet és többféle magasság közül választhatunk. Érdemes mindegyiket kipróbálni, hiszen a kráterek és a bolygó felszíne, mindegyik nézetben mást és mást mutat.
Ó igen tudom, a Tatuinon volt más is, de ez mégiscsak a valóság és nem a képzelet...


http://www.google.com/mars/#lat=73.873716&lon=143.4375

 

Álomszép képek--------------------------------------------------------------------------------

Vannak olyan dolgok, amiket egyszerûen nem lehet megunni. A kedvenc zenénket, a sarki cukrászdában azt a fenomenális krémest, vagy a rongyosra mosott kedvenc farmerünket. De még sorolhatnám sokáig, és nem érnék a végére.

Nos valami hasonló gondolatokat ébresztett bennem egy online fotóalbum. Nehéz szavakba önteni azt, amit a különbözõ kategóriákban láthatunk. A látvány magáért beszél. Tényleg a szám is nyitva maradt a képek láttán. És nem nagy dolog tudom, de ilyennel végképp nem találkoztam még profi oldalak esetében, de van nyomtatási opció is. Gyönyörködjünk!


Álomszép képek


http://www.wildthingsphotography.com/

 

 

Dalszövegek

Help me if you can, Im feeling down
And I ...

... hogyan is van tovább a Beatles Help címû száma? Gyakran elõfordul, hogy egy dallam, néhány sor megragad a "fülünkben", újra és újra eszünkbe jut, de valahogy sehogyan sem tudjuk felidézni a folytatást.

Az is elõfordul, hogy egyszerûen tudni szeretnénk, hogy egy ismert dal pontosan mirõl is szól, szeretnénk lefordítani, megismerni a mondanivalóját, hiszen némely szöveg magában is alkotás.

Ha ilyen problémánk támad, vagy csak olvasgatni szeretnénk, felkereshetjük a Lyricstime weboldalt, ahol könnyen kezelhetõ rendszerben megtalálható számos mai és régebbi zeneszám szövege.

http://www.lyricstime.com/

 

 

A diagram.hu oldalán a megadott adatok alapján tetszõleges diagrammokat,
grafikonokat állíthatunk elõ, melyeket tanulmányozhatunk, elmenthetünk,
vagy e-mailben elküldhetünk munkatársunknak, üzletfelünknek. Egyszerû,
látványos, jól használható online diagrammkészítõ.

http://www.diagram.hu/

 

Trafipax

A lap célja, hogy megismertesse az autósokat, motorosokat a
sebességémérés fajtáival, az érdeklõdõknek technikai információt
szolgáltasson, illetve közvetetten segítse a rendõrség civil
kontrollját. Találhatunk itt többek között egy részletes listát azokról
az autókról amelyek sebességmérést szoktak végezni, rendszámmal, az autó
színével és típusával valamint a gyakori elõfordulási helyével.

http://www.kiss.to/radar

 

Az Englishonline.hu Magyarország legnagyobb ingyenes angol nyelvoktató portálja. És hogy miért is nélkülözhetetlen az Englishonline az angolul tanulóknak?

Tesztbankunkban jelenleg több mint 6000 rendszerezett tesztkérdés található, több szinten, rengeteg nyelvtani témakörben. Ha valakinek nincs kedves saját magának tesztlapokat összeállítani az anyagból, az a Tesztlapok részben válogathat több száz tematikus tesztlapunkból.

Az sem lehet gond, ha valahol elakad, hiszen Online Angoltanár várja, aki 24 órán belül válaszol kérdéseire, akár e-mailben, akár a honlapon. Az önálló tanuláshoz nyújt még több segítséget Online Nyelvtankönyvünk, nyelvhasználati feladatlapjaink, vagy NetEnglish címû online nyelvkönyvünk, még több feladattal és magyarázattal.

Vizsgára, felvételire készülõk is rengeteg hasznos anyagot találhatnak a honlapon, akár teljes Rigó utcai, illetve BME nyelvvizsga feladatok formájában, akár az elmúlt évek tesztjeit lapozgatva, nem is beszélve a Nyelvhasználati Feladatsorokról, valamint a Tesztek Magyarázatokkal címû rovatunkról, ahol a megoldások mellé magyarázatot is adunk minden esetben.

Az Englishonline hatalmas adatbankja szókincsfejlesztésre is rendkívül hatékonyan használható, hiszen Angol-Magyar Idiómaszótárat, Felsõfokú Szókincsfejlesztõ Online Nyelvkönyvet, Tematikus Szókincsfejlesztõ oldalakat, Idiómatanító feladatlapokat és még sok más hasznos dolgot találhat az olvasó. Ha mindez nem lenne elég, csiszolhatja kiejtését Beszélõ Oldalainkon, amely egy egyedülálló beszédszintetizáló módszerrel segíti a helyes kiejtés elsajátítását, vagy saját szótárat gyárthat, illetve mások anyagát is megtanulhatja, ha letölti Words programunkat.

Természetesen nem feledkeztünk meg a kikapcsolódni vágyókról sem. Hatalmas, több ezer oldalas Kultúra és Humor adatbázis várja õket, vagy több ezer humoros, elgondolkodtató idézet, rengeteg irodalmi anyag, elemzés, vicc, Mini Saga-író verseny, Newsweek fordítóverseny, valamint sok-sok egyéb nyelvtanulási lehetõség, amelyrõl igazán kár lenne lemaradni.

http://www.englishonline.hu

 

 

 

Dumb Laws - Ostoba törvények oldala

A legtöbb ember azt hiszi a törvények, rendeletek csupán száraz, unalmas olvasmányok lehetnek. Egy törvénykönyv és egy vicclap között valóban nem egyszerû párhuzamot találni, de nem lehetetlen.

A Dumb Laws oldal készítõi összeállították és közzétették a legbutább, leglehetetlenebb, legértelmetlenebb törvények és szabályok szerteágazó gyûjteményét, melynek bõvítésében a lelkes látogatók is aktív szerepet játszanak.

A siteot olvasgatva olyan dolgokra derülhet fény, melyek igen hasznos...de leginkább mulatságos információt jelentenek. Például ki gondolta volna, hogy az idahoi Pocatelloban kötelezõ nyilvános helyen mosolyogni?! Esetleg azt tudta valaki, hogy Angliában a hölgyek nem fogyaszthatnak csokoládét a tömegközlekedési eszközökön?
Ilyen, és ezekhez hasonló törvények olvashatóak az oldalon, amit lehet hogy érdemes átolvasni, mielõtt az adott országba utaznánk...

http://www.dumblaws.com 

Látogasson el a (virtuális) csokoládé honába.
Megtalálható itt minden, mi szem szájnak ingere; Olvashatunk csokoládé ihlette történeteket, dalokat, költeményeket, és a csokoládé-világ híreirõl is értesülhetünk. De ami a legeslegfontosabb, hogy annyi, de annyi féle csokoládéról találhatunk bárkinek elküldhetõ virtuális képeslapot, vagy saját örömünkre szolgáló számítógépes hátteret, hogy összefut a nyál a szánkban.

A virtuális csokoládé legnagyobb elõnye, hogy kicsit sem hizlal, ugyanakkor vigyázat, mert az oldal megnézése után elsõ gondolatunk garantáltan a valódi csokoládé azonnali felkutatására irányul majd, melynek habzsolása csak mértékkel ajánlott.
http://www.virtualchocolate.com/ 

Semmi nem fogható egy jó kis beugratáshoz, ami egy kis vidámságot visz a mindennapok szürkeségébe. Hagyományos értelemben vett beugratásra kevés virtuális lehetõség nyílik, éppen ezért üdítõ színfoltja a magyar netnek a Levantartoztatva.hu, amely révén megviccelhetjük barátainkat, ismerõseinket, és -ami nem utolsó szempont- magunkat is elszórakoztathatjuk.

Az oldalon néhány alapadat megadása után egy valódinak tûnõ újságcikket olvashatunk, amelyben -láss csodát- az általunk megadott személy adatai szerepelnek, amely szerint valami csúnya, csúnya dolgot mûvelt.
http://www.levantartoztatva.hu/scripts/letartoztat.cgi

 

Az Alfred Nobel végrendelete nyomán 1900-ban megszületett Nobel-díj mára a világ egyik legrangosabb kitüntetése lett, melyet tudós, író, államférfi vagy más, az emberiség fejlõdésének ügyét elõremozdító, annak tudását gyarapító személy csak megkaphat.

A Nobel-díjat évente ítélik oda a világ különbözõ tájairól kiválasztott jelölteknek, akik valami maradandót alkottak az adott évben a fizika, a kémia, az orvostudomány, az irodalom, a közgazdaság területén, vagy a homo sapiens közötti béke ügyéért tettek valami fontosat.

Ilyen és számtalan ezekhez hasonló érdekes információval várja a látogatókat a Nobel-díj hivatalos weboldala. Ismerjük meg a múlt a jelen és a jövõ nagy embereit.
http://www.nobel.se 

Mennyire ismerjük Magyarország földrajzát?

Meg tudjuk mutatni, hol ömlik a Morva a Dunába?
Hol folyik össze a Kapos és a Sió?
Hogy hol van Tapolca?
És hol van Brno?

Ha ez utolsó kérdést valaki kakukktojásnak vélné, -hiszen az eredeti kérdés hazánk földrajzára vonatkozott- téved. Ugyanis ezen oldal szerkesztõi a kérdések összeállítása és a térkép megrajzolása során a történelmi Magyarországot vették alapul, tehát a jelenlegi Magyarország és térségének földrajzáról adhatunk számot itt.

Az oldal mûködése nem bonyolult. A képernyõ jó részét egy térkép foglalja el, míg a jobb oldalon egy kérdést látunk. Az erre adandó válasz a térkép megfelelõ pontjára való kattintással történik.
Ha esetleg tévedünk a helymeghatározáskor, rögtön megtudjuk mennyit, és hány pontot ér válaszunk.
Még egy kattintás és új kérdést kapunk.
Jó szórakozást.

http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/ruzsa/magyarorszag.htm

 

Mozis bakik

Egy másfél, két órás mozifilmet hónapokig forgatnak, bizonyos jeleneteket, több tucatszor vesznek fel. Nem csoda hát, hogy a legtöbb film csak úgy hemzseg a kisebb-nagyobb hibáktól, következetlenségektõl.

Jó esetben nem kell komoly dologra gondolni, csupán az egyik képen még félig tele a pohár, egy vágóképpel késõbb meg már háromnegyedig. Hol az egyik oldalon van a ruhán a csat, hol a másikon. Régi, kosztümös filmek esetén, talán nem kéne digitális kijelzõs órát viselni a csuklón.

Persze akadnak durvább hibák is, melyek felett az ember nem érti, hogy siklott el az a számtalan ember aki megírta, felvette, megnézte a filmet.
Úgy is, mint a képbe belelógó mikrofon, ne adj isten kamera, néha még a kameraman is.

Ezen hibák, bakik, tévedések és figyelmetlenségek hatalmas gyûjteményét kínálja a Movie Mistakes weboldal, ahol a legapróbb hibák is említésre kerülnek.

http://www.moviemistakes.com

 

 

Fényképeink

Manapság már mindenki találhat számára megfelelõ árú és tudású digitális fényképezõgépet, amellyel akár több száz fényképet is készíthet a nyaralásáról. A probléma hazaérkezéskor kezdõdik, mivel míg a hagyományos fényképkidolgozás akár minden sarkon lehetséges, digitális fényképekbõl papírképeket készíteni vagy készíttetni már nehezebb.

Ebben segít most DEPO Online Piac újonnan indult szolgáltatása, amely lehetõvé teszi, hogy akár úgy is elkészíttethessük papírképeinket, hogy ki sem mozdulunk a lakásból.

Csak annyit kell tennünk, hogy az Interneten keresztül feltöltjük a kidolgoztatni kívánt képfájlokat a megfelelõ helyre, majd várjuk hogy a kész képek megérkezzenek.

Ha valami miatt nem tudunk nagyobb mennyiségû adatot feltölteni, lassú az internetkapcsolat, vagy egyszerûen csak túl sok képünk gyûlt össze, a letölthetõ FOTOMAX-CD használatával könnyedén CD-re írhatjuk azokat, majd a korongot eljuttathatjuk a megfelelõ címre.

Digitális formátumú fotó, például 10x13 centiméteres kép is rendelhetõ, így semmi nem fog hiányozni az eredeti felvételbõl. A szállítás, a kidolgozás és a fizetés tekintetében is számos lehetõség közül választhatunk, így garantáltan mindenki találhat neki megfelelõ megoldást.

http://fenykep.depo.hu/  

 

A Föld lapos!

Aki ezen állítást elhiszi, annak ma igazi meglepetéssel szolgálunk (sõt mi több, valószínû az ördög praktikájának véli majd ezt a furcsa varázslatot).
Persze azok számára is feltétlenül ajánlott megtekinteni ezt a honlapot akik inkább a gömbelmélet hívei, ugyanis fantasztikusan érdekes, eddig nem látott perspektívákból szemlélhetik szülõbolygónkat.

A szakemberek által létrehozott oldalon megtekinthetjük, hogy milyennek látszik Földünk a Napról vagy a Holdról nézve, illetve a bolygó körül keringõ számtalan mûhold pozíciójából. De mi magunk is beállíthatjuk a hosszúsági és szélességi fokokat, bármilyen kívánt szögbõl megvizsgálva így a kék planétát.
A földgömbre kattintva elforgathatjuk azt, illetve a zoom segítségével sokezer kilométerrel közelebb vagy távolabb vihetjük a perspektívát.

Ismerjük meg a Földet olyan szemszögbõl, ahogy eddig még soha.

http://www.fourmilab.to/cgi-bin/uncgi/Earth

 

 

 

1954-es megjelenése óta J.R.R. Tolkien Gyûrûk Ura címû mûve fiatalok generációit varázsolta el, a jó és a gonosz harcának meséjével, kitörölhetetlen nyomot hagyva nem csupán a fantasy mûfajában, hanem kultúránk egészén. Még azok számára is ismerõs számos, a Gyûrûk Urában felbukkantó kifejezés, vagy elnevezés, akik soha nem olvasták a könyvet.

2001-ben a történet még szélesebb ismertségre tett szert, mikor vászonra került a nagyszabású trilógia elsõ, magában is monumentális része, A gyûrû szövetsége, Peter Jackson rendezésében. A film végén lezáratlanul maradt cselekmény fonalát a magyarországi mozikban a héten bemutatásra kerülõ A két torony viszi tovább, az elsõ epizódból már ismert, valamint mindeddig a homályban megbújt szereplõkkel. Az elsõ résznél is látványosabb, izgalmasabb filmet rövidesen, Amerikában várhatóan az idei év végén, itthon pedig a jövõ év elején, egy harmadik, az eposzt lezáró epizód követ majd.

Sok érdekeset tudhatunk meg a filmrõl, az alkotókról és a szereplõkrõl, valamint a Tolkien teremtette világról ezen a nagy gonddal kivitelezett angol nyelvû oldalon:
http://www.lordoftherings.net/

Valamint ezen a magyar nyelvû oldalon:
http://lotr.mozinet.hu

 

Kaligráfia

A kaligráfia, azaz a szép kézírás mûvészete régi gyökerekhez nyúlik vissza, de napjainkban is számos mûvelõjével találkozhatunk.

Az egyik világszerte ismert és elismert kaligráfius, John Stevens honlapján megtekinthetünk néhány igazi különlegességet, melyet a mûvész nem eladásra, esetleg valamilyen projekt keretében készített, hanem saját örömére.

A Gallery linkre kattintva eljuthatunk az egyéni, néhol furcsa, de mindenképp figyelemreméltó darabokat tartalmazó kis gyûjtemény oldalára.
Az itt látható kaligráfiákra kattintva azokat nagyobb méretben is megtekinthetjük, illetve egy rövid, az elkészítés módjára, és tartalmára vonatkozó ismertetõt is találunk.

http://www.johnstevensdesign.com/

 

 

Tudományos napi fotó

Minden napra egy foto. Ismerõs képlet, számtalan ilyen honlapot ismerünk. Egy-egy új, érdekes képpel vonzzák vissza a látogatókat.

Az említett honlapok mûködtetõi két nagy csoportba sorolhatók. Egy részük reklámügynökségeké. Nekik aztán bõven akad közölnivaló képük, hiszen ez náluk fogyócikk. Pársoros java-scripttel megoldják, hogy az adatbázisban tárolt képekbõl minden napra jusson egy új. A régiek visszanézhetõk az archívumban. A jámbor netezõ általában azt gondolja, hogy a frissítéshez legalább egy alkalmazottra van szükség.

Másik kategória közvetlenebbül próbálja pénzzé konvertálni a képtárát. Õk a szakosodott "profik": a képkereskedéssel keresik kenyerük. Általában van néhány fotós alkalmazottjuk is, de bárkitõl átvesznek - szerzõi joggal együtt - jól sikerült képeket. Aztán katalógusaikkal s diáikkal "bombázzák" a reklámügynökségeket, lapkiadókat, szerkesztõségeket. Az internet terjedésével nyilvánvalóvá vált, hogy katalógusukat itt is bemutathatják. Napi egy fotó, számtalan látogató. A látogatók általában háttérfotót keresve találnak rájuk. S persze akad olyan is, aki illusztrációként szeretné használni, õ majd megrendeli a nyomdában is szalonképes, nagyfelbontású változatot.

A két csoport elméletével egyetlen gond lehet: melyikbe helyezzük az alábbi honlapot? Már a címe is gyanús: pont edu-ra végzõdik (.edu). Ez oktatási szférára utal, tehát kereskedelemhez sok köze nincs. Aztán a honlapot megnyitva kiderül, hogy itt tudományos fotókat találunk. Minden nap más témában. S igen jólesõ érzés, hogy az oldalon sehol nem található pénzre való utalás. Helyette az ábrázolt jelenség leírásával kényeztetik a látogatókat. Szponzorpénzbõl gondolom. Így is lehet ezt csinálni...

http://epod.usra.edu 

 

1000 év törvényei

Kevés ország kevés kiadója üdvözölheti azzal az olvasóit, hogy ezer esztendõ törvényalkotásának gyümölcseit teszi elérhetõvé a számukra digitális formában. Még kevesebb azoknak a száma, ha van ilyen egyáltalán, amelyek ezt az interneten keresztül teszik, térítésmentesen, elvileg bárki számára szabadon hozzáférhetõen.

Ezzel a bevezetõvel nyit a Magyarország elmúlt 1000 évének törvényeit idõrendbe szedõ, többek között Mádl Ferenc és Medgyessy Péter ajánlásával született oldal.

Megtalálunk itt minden törvényt, törvénykönyvet, amelyet csak hosszú történelmünk uralkodói és törvényhozói megalkottak.

Kutatómunkához kiválló, azzal a nagy negatívummal, hogy keresõ nincs az oldalon, így manuálisan kell végigszörfölnünk a törvények végtelen áradatán.

http://www.complex.hu/1000

Sajnos, az idén is érvényes lehet a mondás, miszerint "a tél szerda délutánra esett..." Legalábbis az eddig lehullt hó mennyisége alapján ítélve. Persze lehet még hó bõven januárban, februárban (vagy ki tudja? talán áprilisban - az sem szokatlan), de én személy szerint karácsonyra rendeltem! Hiszen hóhullás nélkül nem is ünnep az ünnep!

Hozzám hasonló konformistáknak, hóhullás után nosztalgiázóknak ajánlom az alábbi honlapot. Csodálatos tájon tervezheti meg ki-ki a virtuális havazást. Nem elírás: valóban tervezni lehet, mégpedig a lehulló hópihék geometriáját. Igen egyszerûen, egy olló és papírlap segítségével - a képernyõn, természetesen. Az általunk eszközölt vágások alapján aztán a honlap elõállítja a hópehely prototípusát, és megrázza a Télapó szakállát.

Az eredmény elküldhetõ ismerõsünk mail-címére. Kellemesen érintett, hogy a honlap üzemeltetõi biztosítanak: reklám-célokra nem használják fel az általunk megadott címeket!!!

Jó tervezést, sûrû havazást!

http://www.popularfront.com/snowdays/

 

 

Hihetetlen mi minden létezik ebben a világban.
Nem gondoltam volna, hogy évekig visszamenõleg meg tudják keresni az embert!
Próbáljátok ki, engem ledöbbentett.
Érdemes megcsinálni!
Hihetetlen, hogy minden iskola elküldi a világhálóra a náluk tanuló diákok
fényképeit!


http://www.worldschoolphotographs.com

 

 

 

Léghajók


 


Sikerült megúszni a hétvégi programunkat olyan formában, hogy valamilyen csoda folytán pont ott, és akkor sosem esett az eső, nem fújt a szél és még a kocsit is megkímélt állapotban hoztuk vissza. Szóval minden adott volt a tökéletes programhoz.

Nagyadag bátorsággal felvértezve mertem csak beszállni a léghajóba, de hívhatjuk hőlégballonnak, nekem aztán édesmindegy. Alapvetően szédülök a magasban és rettegek mindentől ami gázzal működik, hát kell ennél több? Mondom, a nagy adag bátorság segített, de még így is reszkettem. És mindenki számításait keresztűlhúzva egy percet sem töltöttem a léghajóban. Eldöntöttem, hogy ezentúl csak és kizárólag képeken vagyok hajlandó bámilyen léghajóra is csak egy icurka picurka pillantást is vetni a jövőben.

Bingó. A történet jól végződik az én szempontomból, mivel 17, valami egészen klassz fotót találtam különböző léghajókról. Sokkal viccesebbek és látványosabbak mint amit nekem mutogattak. Lehet, ha Darth Vader sisakjába kellett volna beszálnom akkor az ERŐ is velem lett volna. Nekem most már mindegy, de a képeket érdemes végignézni és elmélázni azon, hogy milyen is lehet a magasság érzése ezekben a léghajókban.


Léghajók

http://unusual-things.blogspot.com/2009/11/awesome-and-cool-17-creative-hot-air.html#

 

 

http://oddstuffmagazine.com/90-most-unusual-business-card-designs-of-all-time.html

 

 

 

Szokatlan névjegykártyák


 


Ugyan a világgazdaság recseg és ropog, üzletek mennek tönkre, bankok zárnak be én mégis most akarok valami szokatlan üzleti vállalkozásba fogni. Na azt éppenséggel nem árulom el senkinek, hogy pontosan mi is lesz az üzlet lényege, mert ilyen korai szakaszában még nagyon képlékeny.

Ha már megvan az üzleti tervünk, akkor jön képbe, hogy el is kell adni a cég szolgáltatásait, vagy a forgalmazott terméket. Rengeteg marketinges trükköt ismer mindenki, és pontosan tudjuk, hogy milyen jó benyomást kelthetünk egy jól megválasztott ruhával, de egy igazán elegáns toll is nagyon ütős lehet.

Viszont a legfontosabb szerintem, a klasszikus, a célnak megfelelő névjegykártya. Bizony, a névjegykártya. Egy megfelelő papírlapocska bizony sok esetben beszédesebb, mint a legmenőbb technikai kütyük bármelyike.

Igen, de vajon milyen legyen? Hagyományos? Diszkrét? Extra kreatív? Ezt döntse el mindenki maga, mert 90 olyan névjegykártyát szeretnék mutatni amitől biztosan beindul mindenki fantáziája. Igazán szokatlanok is vannak közöttük, érdemes végignézni a képeket.

Szokatlan névjegykártyák

 

 

 

 

 

Asztali nézet